Klar for norske jaktmarker

Oslo-kvinnen Eva Jolt fikk Frankrikes samfunnstopper til å skjelve. Nå flytter den uredde forhørsdommeren til Norge for å gi Bondevik råd. - Jeg gleder meg til et normalt liv med norske problemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JUSTISDEPARTEMENTETS nye spesialråd hutrer mens hun vandrer gjennom fødebyen Oslo på kalenderårets siste vinterdag.

- Jeg angrer ikke på at jeg kom til kulda - ikke ennå, sier hun mens hun strammer frakk og skjerf.

Historien er kjent. Jenta fra Grünerløkka flyttet til Frankrike i 1964 for å bli au pair. Hun ble værende. De siste ni åra har hun brukt til å lede etterforskningen av Elf-skandalen, Europas største korrupsjonsavsløring i moderne tid. I vinter ble hun kåret til Årets Europeer. Nå har hun sagt ja til et tre års engasjement i justisdepartementet i Norge.

- Elf-etterforskningen var så intens og spesiell at alt annet vil bli litt enkelt og uten smak. Men jeg gleder meg til å fortsette å arbeide med disse spørsmålene, sier Joly til Dagbladet.

I FRANKRIKE fikk hun mektige fiender, og måtte følges av livvakter etter flere drapstrusler. Men franske sikkerhetsvakter har ikke lov til å beskytte henne i Norge. Justisministeren vil ikke si noe om sikkerhetstiltakene rundt «Frankrikes mektigste kvinne». Når hun vandrer gjennom Oslo sentrum med Dagbladet, er hun bare fulgt av en høyst ubevæpnet informasjonsmedarbeider fra Justisdepartementet. Selv ordlegger hun seg slik:

- Det skal bli deilig å bli kvitt det livet. Å være så i søkelyset som jeg har vært, er ikke godt for noen.

Det blir hardt å forlate hjemmegata i Paris med 40 kinosaler, ti restauranter, slakteri, fiskehandler, blomsterforretning og «et deilig renseri» og en skomaker bare minutter unna. Hun gruer seg til arbeidet med å skaffe gode råvarer til god mat. Det kommer til å bli mange weekendturer til barn og barnebarn i Paris.

- Dette blir nesten litt med motsatt fortegn. Da jeg dro til Paris i 1963, sa jeg ikke at jeg forlot Norge. Nå forlater jeg ikke Frankrike, jeg skal bare bruke mer tid i Oslo enn i Paris.

ELF-ETTERFORSKNINGEN ble ferdiggjort tidligere i år, og Joly håper saken kommer opp for retten i løpet av året. Noen av de undersøkte har krevd ny etterforskning, og rettet formelle anklager om partiskhet mot Joly.

- Uvesentlige etterdønninger. De fleste som er undersøkt, er redde for rettsmøtet, og prøver å få utsatt saken lengst mulig, fnyser Joly. Hun regner ikke med å måtte bruke særlig mer tid på saken.

Men kampen mot korrupsjon er ikke over. Hun vil ikke bli noen glemt papirtiger på et departementskontor i Europas utkant.

- Hovedmotivasjonen for å ta denne jobben var å få nye utfordringer. I Frankrike så jeg hvordan ting ikke fungerte, her kan jeg jobbe forebyggende og gi politikerne råd.

Etter det Dagbladet erfarer, skal hun lede ei gruppe på 4- 5 personer i Justisdepartementet. Hun skal rapportere direkte til justisminister Odd Einar Dørum.

- Vi blir en liten kommando, er Jolys beskrivelse.

- Vi vet hvilke mål vi vil nå, og vi vet nesten hvilke midler vi skal bruke.

GRUPPA SKAL først og fremst jobbe med internasjonale spørsmål. Det er uklart hvor mye og hvordan hun skal engasjere seg i norske forhold.

- Hun skal ikke drive etterforskning, men skal gå inn på lovverk og konvensjoner. Hun skal også se til at disse blir praktisk virkelighet, sier justisminister Odd Einar Dørum til Dagbladet.

Kampen mot hemmelige konti i skatteparadis vil stå sentralt.

- Det er ikke bare tradisjonelle kriminelle som bruker disse. Også den legale økonomien hvitvasker penger. Børsnoterte firmaer bruker hemmelige kasser når de vil kjøpe opp og ta over firmaer. Enron hadde 640 firmaer offshore for å gjemme unna gjeld, sier Joly.

Hun kjenner ikke norske forhold til bunns, men hun tror ikke korrupsjonen er like inngrodd i Norge som i Frankrike.

- Den latinske kulturen, der tilgivelse kan kjøpes, er litt annerledes enn den protestantiske, der tilgivelse er et spørsmål for den enkelte og skaperen, sier Joly, og viser også til den norske åpenheten, der alle inntekter og skattelister er offentlige («I Norge bor skattedirektøren over gata»).

Hun tror ikke dette kulturelle vernet vil holde i lengden.

- Vi lever i en globalisert verden, og den kulturen som har beskyttet oss, vil ikke lenger gjøre det.

Eva Joly

  • Født på Grünerløkka i Oslo. Flyttet til Frankrike som 20-åring, giftet seg, fikk to barn, og studerte juss.
  • Har jobbet innen ulike rettsområder, både som statsadvokat og som jurist i Finansdepartementet.
  • I 1994 begynte hun i påtalemyndighetens økokrimavdeling. Som forhørsdommer ble hun kjent som Frankrikes fremste korrupsjonsjeger.

  • Begynner nå i Justisdepartementet med 850 000 kroner i lønn.

Og helt fritt for snusk kan det ikke være i lille Norge heller. Joly har merket seg en undersøkelse fra noen år tilbake som viste at hele 34 prosent av norske forretningsfolk hadde møtt på økonomisk kriminalitet i løpet av de to foregående åra. Snittet for Europa lå på 28 prosent.

JOLYS NYE SJEF, justisminister Odd Einar Dørum, møtte korrupsjonsjegeren før første gang i 1999. Ideen om et samarbeid oppsto i høst, da Joly var i Norge for å lansere boka «Korrupsjonsjeger». Tanken utviklet seg under flere uformelle treff. «Et slags frieri,» sier Joly om prosessen. Og da ideen for kort tid siden ble konkretisert, var ikke bruden vanskelig å be.

- Når mennesker i modning møtes til rett tid, og stiller de rette spørsmålene, så går tingene ganske fort, sier en meget fornøyd Odd Einar Dørum til Dagbladet.

- Kan du beskrive henne med fire ord?

- Nei. Hun beskriver seg selv.

TILBAKE I KULDA: Eva Joly spaserte i går på Karl Johan, og synes det er greit med den norske kulda.