Klar for nye okseløp

- Jeg har det helt topp, jeg, sier Skiens-mannen Inge Johan Sørensen (36) til Dagbladet.no. I går ble han spiddet av en 500-kilos okse i Pamplona, en hendelse han i dag beskriver som «en bagatell». Nå er han klar for nye okseløp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På telefon fra sykesenga i Hospital de Navarra i Pamplona forsikrer Sørensen at han har det meget bra. Han har et 15 centimeter langt gjensydd sår på baksida av høyre kne som minne fra møtet med oksen som spiddet ham.

- På grunn av alle menneskene som løp så jeg ikke oksen før den var rett bak meg. Da var det for sent. Oksen tok meg med hornet og kasta meg opp i lufta, sier læreren fra Gulset ungdomsskole i Skien. Han husker ikke alt og regner med at han fikk en black-out under svevet.

Kamerat så det på TV

Sørensen har fått hjelp en venn med å rekapitulere det som skjedde. I Madrid satt nemlig en kamerat av ham og så hele dramaet direkte via fjernsynet.

Han så hvordan Sørensen kom løpende sammen med alle de andre ned forbi rådhuset i byen, hvordan den enorme oksen nærmet seg bakfra og hvordan Sørensen ble løpt rett ned.

- Han løper selv og er helt kul på de greiene der. Han sa at hvis jeg bare hadde snudd meg litt før, hadde jeg fått øye på oksen slik at jeg kunne ha kommet meg unna.

Gårsdagens okseløp i den baskiske byen er langt fra det første nordmannen deltar i. Han har løpt foran okser i Spania regelmessig siden 1989, i går var femte dagen på rad. Han har sluppet unna med en vrikket fot. Helt til i går.

- Men dette er jo ikke helt trygt, da?

- Siden begynnelsen av århundret har 15-20 mennesker blitt drept i okseløp. Når en tenker på alle de hundretusener som har drevet med dette, så er ikke det mye. Det er jævlig liten sjanse for å bli tatt av oksen. Det som skjedde i går var utur. Men løpene i Pamplona er farligere enn andre steder, fordi så mange skal løpe der etter å ha lest den boka til Hemingway.

Klar igjen

Inge Johan Sørensen er alt annet enn skremt etter lufteturen oksen ga ham. Legene skal bare scanne hodet hans først for å se om han har pådratt seg hjernerystelse, så er han nesten klar igjen.

- Jeg blir på sykehuset to dager til. Men 25.-29. juli er det okseløp i Tudela. Jeg får se hva jeg gjør. Det er mulig at det holder med okseløp for en stund. Alternativene er å se tyrefekting eller gå pilegrimsmarsj.

Under løpet i går måtte flere fraktes til sykehus. En 27-årig kanadier ble brakt til sykehus med et 7 centimeter langt kutt i venstre lår. Tilstanden hans er mindre alvorlig. En 30-årig latin-amerikaner ble også påført hodeskader.

Berømt og farlig

Løpet er en årlig begivenhet under den kjente San Fermin-festivalen. Festivalen tiltrekker titusenvis av turister hvert år. Den ble gjort kjent av Hemingways bok «The Sun Also Rises», men okseløpene har vært arrangert siden 1591. Minst 13 personer har blitt drept siden 1924.

Gårsdagens løp var et av de farligste på grunn av måten det ble holdt på. Seks okser startet i flokk på det tre minutter lange gateløpet. Halvveis i løpet blir okseflokken delt - noe som gjør det vanskeligere å slippe unna for hordene som løper foran.

I DAG: I dag ble oksefestivalen i Pamplona avsluttet. Også i dag ble flere skadd, men ingen av dem alvorlig.