Klar for plan B

Etter at Tyrkia sa nei til USAs soldater, må amerikanerne opprette ei luftbru til Nord-Irak. Først skal de ta Saddams oljefelter, deretter kan mulla Krekars gruppe føle seg utrygge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALLEREDE i august/september i fjor høst begynte amerikanske ingeniørsoldater å klargjøre tjue år gamle flystriper i Nord-Irak. Det kan de være glade for etter at den tyrkiske nasjonalforsamlingen sist helg sa nei til å la 62000 amerikanske soldater få bruke Tyrkia som oppmarsjområde for et angrep på Saddam Hussein. Nå må de amerikanske soldatene flys inn i Nord-Irak.

For USA vil ha en tofrontskrig mot Saddam Hussein, nordfra gjennom det kurdisk-selvstyrte Nord-Irak og fra sør gjennom Kuwait.

Operasjonen som planlegges etter Tyrkias nei, har fått navnet plan B.

- Evnen til å gjennomføre offensive operasjoner i Nord-Irak blir redusert. Men dette kan kompenseres gjennom å føre styrken inn i området via lufta, sier kommandørkaptein Nils Helle, sjef for mediegruppa ved Forsvarets stabsskole.

ENKELTE OBSERVATØRER har spådd at USAs invasjon blir forsinket med ei uke eller to på grunn av Tyrkias nei. Nils Helle tror neppe det dreier seg om dramatiske forsinkelser.

Hvis amerikanerne hadde gått gjennom Tyrkia med over 60000 mann, kunne de drevet en ren invasjonskrig i retning Iraks hovedstad Bagdad fra nord. Nå må de la soldatene som kommer fra Kuwait i sør gjøre hovedjobben. Men soldatene i Nord-Irak får likevel nok å gjøre.

Den viktigste oppgaven vil være å sikre seg kontrollen over de store oljefeltene i Kirkuk og Mosul, områder som i dag er under Saddam Husseins kontroll. Dermed tar de det økonomiske livsgrunnlaget fra den irakiske diktatoren. Trolig er det allerede amerikanske spesialstyrker på plass i Nord-Irak, og disse vil spille en viktig rolle når oljefeltene skal erobres.

FOR USA er det også viktig å erobre oljefeltene før de store kurdiske partiene Kurdistans patriotiske union, PUK og Kurdistans demokratiske parti, KDP, gjør krav på dem. Kurderne i Nord-Irak har helt siden det ble oppdaget olje i området følt seg snytt for inntektene fra denne pengebingen.

USA må for all del unngå at deres kurdiske samarbeidspartnere i PUK og KDP etablerer en egen stat i Nord-Irak. Noe slikt vil føre til krig mellom Tyrkia og de 70000 kurdiske geriljasoldatene i området. Kanskje skal USA være glade for at Tyrkia sa nei til USA sist helg. Den opprinnelige avtalen mellom de to landene gikk nemlig ut på at Tyrkia også skulle sende soldater inn i Nord-Irak, for å holde kurderne under kontroll. Det ble fra KDP og PUK sett på som en ren krigserklæring.

TROLIG VIL DE AMERIKANSKE soldatene lett nedkjempe Saddam Husseins regulære soldater ved byen Mosul. I Kirkuk-området blir det litt verre, der har nemlig den irakiske diktatoren beholdt en divisjon med soldater fra republikanergarden. Men amerikanerne har også andre motstandere, nemlig islamske fundamentalister i det nordøstlige Irak.

Det er her mulla Krekars gruppe Ansar al-Islam holder til, sammen med andre grupper av såkalte hellige krigere. Ansar al-Islam har siden gruppa ble dannet kjempet mot Kurdistans patriotiske union, PUK. PUK satser alt på amerikansk hjelp for å knuse mulla Krekars gruppe og vil trolig få ønsket sitt oppfylt. For USA hevder at Ansar al-Islam har bånd både til Saddam Hussein og til Osama bin Laden og al-Qaida.

ALLEREDE I APRIL i fjor kom de første amerikanerne til Nord-Irak for å planlegge et mulig felttog mot Saddam Hussein. I august begynte ingeniørtropper fra marinen å utbedre flyplasser, veier og bruer. I dag er det flere hundre ingeniørsoldater i området. I tillegg opererer et ukjent antall CIA-agenter og amerikanske spesialstyrker i det kurdiskkontrollerte Nord-Irak.

NÅ SKAL USA KNUSE Saddam Hussein og holde den kurdiske geriljaen under kontroll. Plan B er snart klar til å settes ut i livet. Om ikke amerikanerne går tilbake til plan A. For i går sa den innflytelsesrike tyrkiske generalstabssjefen Hilmi Ozkok at han støtter ønsket om å utplassere 62000 USA-soldater på tyrkisk jord.