Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klar for rentehopp

Sentralbanksjef Svein Gjedrem trodde boligprisene skulle stige med ti prosent i år. Til nå har de steget mer enn 14 prosent. Nå gjør Gjedrem seg klar for nok en renteheving for å dempe prisstigningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så seint som i juni skrev sentralbanken i sin inflasjonsrapport at boligprisene i år vil øke med ti prosent. Det er en prognose som trolig må revurderes. Nye tall fra ECON og Norges Eiendomsmeglerforbund viser nemlig at økningen så langt i år allerede er på mer enn 14 prosent.

Den kraftige prisøkningen, uventet høye inflasjonstall tidligere i sommer og vekst i kredittmengden, øker faren for nok en renteoppgang.

Opp en halv

Onsdag i neste uke kaller sentralbanksjef Svein Gjedrem inn Hovedstyret i Norges Bank til nytt rentemøte. Trolig vil styret vente med å sette opp rentene til sitt neste møte den 20. september. Det vil gi sentralbanksjefen tilstrekkelig tid til å studere oppdaterte bakgrunnstall fra nasjonalregnskapet og høstens inflasjonsrapport.

- Vi regner med en renteheving på et halvt prosentpoeng i september, sier senior valutaanalytiker John-Einar Tørklep i DnB Markets. Og det stopper ikke med det:

- Flater ut

- Deretter vil det være klart for nok et kvart prosentpoeng i løpet av fjerde kvartal, før takten i norsk økonomi dempes utover neste år slik at det kan bli grunnlag for at rentene igjen settes noe ned, spår Tørklep. Så langt i år har ikke det hektiske boligmarkedet vært bekymret over Norges Banks to rentehevinger. Med to til underveis, er likevel markedet i ferd med å roe seg en smule.

- Ja, nå tror vi på en utflating, sier direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund. - Trenden de siste fem- seks årene har vært at prisstigningen kommer første halvår. I tillegg konstaterer vi at holdningen i Oslo-markedet er noe mer avventende nå. Det kan være en indikasjon på hvordan det vil gå også i resten av landet, sier Tveter til Dagbladet.

- Men at prisene vil gå ned, det tror vi ikke på.

- Optimister

Norges Bank offentliggjorde i går tall som viste at folks gjeld stiger mer enn markedsanalytikerne hadde ventet.

- Likevel virker det ikke som om folk frykter renteoppgangen. Folk regner med at det ikke blir problematisk selv om renta stiger et halvt prosentpoeng, mener Finn Tveter.

KLAR TIL DYST: Boligprisene har steget langt mer enn sentralbanksjef Svein Gjedrem trodde bare for noen uker siden. Nå forbereder han renteoppgang.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media