Klar for samarbeid med AP og Sp

SV-leder Kristin Halvorsen er rede til å inngå et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Det kom fram da hun talte til SVs landsstyremøte i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halvorsen tror at regjeringssamarbeidet mellom KrF, Venstre og Sp vil sprekke, enten under statsbudsjettbehandlingen i høst, eller senere i treårsperioden fram til neste stortingsvalg.

- Jeg tror at Arbeiderpartiet har innsett at de må ha flertall med seg i Stortinget for å kunne styre.

- I tilfelle vil ikke det være nok for Arbeiderpartiet å samarbeide med SV, de vil også trenge støtte fra Senterpartiet, sier hun. Et regjeringssamarbeid betyr for henne deltagelse i en regjering eller en avtale om samarbeid i Stortinget mellom de tre nevnte partiene.

Kamp for fellesgodene

På landsstyremøtet sa Halvorsen at hun ønsker partiet bort fra kommentatorrolle i norsk politikk. I stedet for å være kommentator til den politiske utviklingen vil hun ha makt for å kunne påvirke de politiske avgjørelsene i tiden framover. Det mener hun at partiet kan få ved å tre inn i et regjeringssamarbeid med Ap og Sp når trepartiregjeringen sprekker.

- Vi må må komme i en posisjon der partiet kan være med på å støtte det politisk radikale Norge og kjempe for fellesgodene, fortalte hun landsstyret etter å ha gitt eksempler på hvordan en offentlige sektor som skoleverket forfaller mens privat sektor «oversvømmes av melk og honning».

Hun viste til valget i Sverige nylig og til Vänsterpartiet som ble en valgets vinnere fordi partileder Gudrun Schyman sa klart ifra på forhånd at partiet ønsket regjeringsmakt.

Tøft løp

- Schyman kjørte et tøft løp mot sosialdemokratene. Hun sa til velgerne at hver stemme til Vänsterpartiet ville være en beskjed til sosialdemokratene om at de ikke kan føre høyrepolitikk, sa Halvorsen.

I talen sin avslørte Halvorsen at hun ikke er helt trygg på Arbeiderpartiets kurs. Til tross for at Arbeiderpartiets program er klart, kan det virke som om partiets langsiktige politikk går i retning av Høyre. Men likevel feide hun tvilen til side og ga uttrykk for at både SV og Arbeiderpartiet ville være bedre tjent med en samarbeidsregjering bestående av de to partiene og Sp.

Den største hindringen for et slikt samarbeid er at Sp i dag sitter i regjeringen. Men Sp befinner seg ikke vel i denne posisjonen, mener SV-lederen.

(NTB)

VIL I POSISJON:</B> SV-leder Kristin Halvorsen ønsker seg Sp og AP i et regjeringssamarbeid.