Klar for sitt livs kamp

Med pizza, cola og saksdokumenter forberedte Lars Grønnerød seg i går kveld til sitt livs viktigste kamp: Kampen for å bli trodd av Nes herredsrett. Han tror at de nye opplysningene han vil komme med i retten, vil endre folks syn på trippeldrapssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med sine forsvarere Morten Kjensli og Steinar Wiik Sørvik gjorde Lars Grønnerød i går de siste forberedelsene før han som sistemann av de fire tiltalte skal forklare seg for Nes herredsrett.

- Jeg vil forklare meg om ting jeg ikke har forklart meg om tidligere, sier Lars til Dagbladet.

Rett før han valgte ikke å gå i flere avhør, ble han presentert for en liste med tema som politiet gjerne ville ta opp med ham. Attentatforsøkene mot Anne Orderud Paust og Per Paust, dynamitten som ble funnet i kjelleren til Lars, våpenet som ble funnet i leiligheten hans og telefonundersøkelsen var blant de tingene politiet gjerne ville avhøre Lars Grønnerød om. Dette vil Lars forklare seg om i retten.

Det er ventet at Lars vil komme med nye opplysninger om kontakten han hadde med Per og Veronica Orderud i tida før trippeldrapet. Han vil trolig også bli spurt om kontakten Kristin skal ha hatt med torpedomiljøet.

- Jeg vil svare på det jeg blir spurt om. Jeg er ikke nervøs, sier Lars. Han har nå hørt versjonene til de tre andre tiltalte og sier at han ser fram til å komme med sin versjon av hva som har skjedd.

Trippeldrapstiltalte Lars Grønnerød sier at han ikke har noe med trippeldrapene å gjøre. Han vil likevel få mye å svare for når han starter sin forklaring i Nes herredsrett i dag:

Pistolmagasinet:

Hjemme hos Lars Grønnerød ble det funnet et pistolmagasin som setter igjen spesielle, stjerneformede avtrykk. Ved hjelp av amerikanske eksperter har Kripos' teknikere kommet med en konklusjon om at magasinet høyst sannsynlig kan ha vært i ett av drapsvåpnene. Lars har ikke gitt noen god forklaring på hvordan magasinet har havnet hjemme hos ham.

Lillegutt:

Politiet mener at en Colt-revolver kaliber 38 kalt «Lillegutt», er ett av drapsvåpnene. Det er ingen tvil om Lars i utgangspunktet eide dette våpenet. Han har blant annet påvist overfor politiet et sted øst for Kolbotn hvor han sommeren 1998 prøveskjøt med våpenet. Politiet fant et prosjektil i rota som Lars pekte ut, og sammenliknet dette med prosjektiler funnet i de drepte. Politiet konkluderte at med at kula i stubben og kulene som rammet ofrene, etter all sannsynlighet ble avfyrt med samme våpen.

Våpenbyttet:

Lars hevder at han i påsken 1999 leverte Lillegutt til Per Orderud i bytte mot en pistol, fordi Per ønsket seg et kraftigere våpen. Per Orderud benekter på det sterkeste at en slikt våpenbytte har funnet sted. Lars har aldri klart å bevise at han faktisk overleverte et våpen til Per, men politiet har i leiligheten hans funnet en bompengebillett som viser at han faktisk var ute av Oslo og passerte tilbake gjennom bomstasjonen ved 03.30-tida natt til 3. april 1999, slik han har forklart.

I et hemmelig rom i leiligheten til Lars har politiet også funnet en 22. kaliber pistol. Dette våpenet stammer fra et våpentyveri i Molde, og politiet mener at dette er den ene av de to pistolene som Kristin hentet i Molde før jul 1998. Både Kristin og Lars hevder at disse to pistolene ble overlevert ekteparet Orderud lille julaften. Det faktum at en slik pistol er funnet hos Lars, styrker Lars' påstand om at han har byttet Lillegutt mot en pistol.

Våpenkjøp:

Lars støtter Kristins forklaring om at ekteparet Orderud ba Kristin og Lars om å skaffe dem våpen til selvforsvar. Lars sier i sine forklaringer at Per maste om å få en UZI maskinpistol, men at han ikke kunne skaffe dette. Han søkte imidlertid om informasjon om UZI på Internett. Lars støtter også Kristins forklaring om at det til slutt var Kristin som reiste til Molde for å skaffe to pistoler til Per og Veronica Orderud. Ekteparet sier de aldri har bedt om eller fått noe våpen.

Juleselskapet:

Det er ingen tvil om at Lars Grønnerød var til stede på det meget omtalte juleselskapet på Orderud gård lille julaften 1998. Lars innrømmer at han har gitt ekteparet Orderud våpentrening. Han sier at han ga ekteparet våpentrening fordi de ville ha våpen til selvforsvar.

Kristin:

Ekskjæresten Kristin Kirkemo Haukeland sa i retten at Lars var med på å planlegge drapene under juleselskapet på Orderud gård lille julaften 1998. Hun hevder at han ga blant annet ga ekteparet råd om trekke sokker utenpå skoene for å skjule spor. Lars avviser på det sterkeste at han har deltatt i noen form for drapsplanlegging.

Drapsoppdrag:

En kamerat av Lars har sagt til politiet at Lars spurte om han var villig til å ta livet av tre personer, og han forsto at drapene var knyttet opp til en Per Orderud. Lars sier i avhør at han aldri har kommet med noen slik forespørsel, og at han i alle fall ikke ville ha spurt denne kameraten dersom han ville spørre noen om å utføre et drap. Den samme kameraten har i avhør sagt at han kunne få 500000 kroner for å utføre drapene, men Lars sier at han ikke kjenner til at det var satt noen pris for å ta livet av Per Orderuds mor, far og søster.

Egenrapporten:

En meget omstrid egenrapport skrevet av politiførstebetjent Jarle Utne Reitan fra Kripos etter et møte mellom Kristin og Lars i varetektstida, kommer til å bli sentral i retten. Utne Reitan skriver at Kristin under møtet sa hun var skuffet over at Lars løy om hva som hadde skjedd i juleselskapet, og at hun ble betraktet som en løgner fordi hun var alene om å fortelle om drapsplanene. Kripos-etterforskeren hevder at Lars nikket samtykkende til Kristin, og at han aldri motsa henne. Han oppfattet dette som om han bekreftet Kristins versjon av hva som skjedde lille julaften 1998.

- Jeg kan ikke skjønne hvordan han kan forstå det slik, sier Lars.

Rullebladet:

Kampen i trippeldrapssaken står i stor grad om troverdighet. Lars' rulleblad vil trolig bli trukket fram i denne sammenhengen. Han er registrert med rundt 100 forhold i politiets strafferegister og er domfelt fire ganger. Første gang var på 90-tallet etter at han og en kamerat hadde vært i Thailand. Kameraten sendte 10 gram heroin til fiktive postadresser i Oslo som Grønnerød hadde ordnet. For dette ble han dømt til sju måneders fengsel. Selv etter at han ble siktet i trippeldrapssaken har 43-åringen hatt problemer med å holde seg på rett siden av loven. Seinest i midten av mars ble Lars arrestert etter en vill biljakt på Frogner i Oslo uten gyldig førerkort. I fjor sommer forsøkte han å lure til seg bilen til en danske ved å utgi seg for å være politimann. Bare noen måneder seinere ble Grønnerød dømt til ett års fengsel for narkotika- og vinningsforbrytelser samt 11 tilfeller av kjøring uten førerkort. Først fredag i forrige uke ble Grønnerød løslatt etter ha sittet varetektsfengslet etter et narkobeslag.

Attentatene:

Lars er også tiltalt for attentatforsøket mot Anne Orderud Paust sommeren 1998, da det ble funnet en sprengladning under bilen hennes. Under en ransaking i Lars' kjellerboder fant politiet dynamitt av typen Sollex, samme type som ble brukt under attentatforsøket mot Anne Orderud Paust. Lars kobler dynamitten til et påfunn om å sprenge en sporveisautomat, og dette var også Kristins forklaring i retten. De to skal imidlertid aldri ha gjort alvor av planene om å sprenge en slik automat.

Under en ransaking i Lars' leilighet i oktober i fjor fant politiet også fjernkontroll til garasjeporten i bygården hvor Anne Orderud Paust eide en leilighet. I retten vil Lars måtte svare på hvorfor han hadde den. Under den samme ransakingen fant politiet også en rekke andre nøkler til bygårder rundt om i Oslo.

<B>IKKE NERVØS: - Jeg ser fram til å forklare meg i retten, sa Lars Grønnerød i går kveld. Sammen med forsvarerne Steinar Wiik Sørvik og Morten Kjensli gjorde han i går de siste forberedelsene før han skulle i vitneboksen.