Klar for sitt livs prosedyre

STAVANGER (Dagbladet): Førstestatsadvokat Harald Grønlien har tatt inn på hotell i sin hjemby for å kunne konsentrere seg hundre prosent om drapssaken i Gulating Lagmannsrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og konsentrasjonen trenger han i dag, når han skal holde sitt livs viktigste prosedyre i rettssalen i Stavanger.

Overfor Dagbladet bekrefter statsadvokat Grønlien at han under de viktigste delene av den seks uker lange rettssaken har bodd på hotell. Dette til tross for at han selv bor i byen.

Forklaringen er at han trenger maksimal arbeidsro under den kompliserte og omfattende straffesaken.
Etter at bevisførselen ble avsluttet i går ettermiddag, har statsadvokaten jobbet på spreng med prosedyren sin.

Fredag skal forsvarerne Sigurd Klomsæt og Erik Nadheim holde sin prosedyre, og mandag eller tirsdag vil de ti jurymedlemmene endelig avgjøre skyldspørsmålet i en av de mest medieomtalte kriminalsakene i Norge. Var det den tiltalte fetteren som drepte Birgitte Tengs?

Ingen uavklarte spor

Etterforskningslederen i saken, Ståle Finsal, avga en tilleggsforklaring i lagmannsretten i går, der han slo fast at det ikke finnes løse tråder i denne saken.

- Alle opplysningene er sjekket ut. Det finnes ikke grunnlag for en ny etterforsking. Jeg vet ikke hvor jeg skulle ha begynt hvis jeg skulle startet etterforsking på nytt i saken, sa Ståle Finsal i retten.
Den forrige forsvareren, advokat Arvid Sjødin, er av en helt annen oppfatning. I sin tilleggsforklaring for retten sa advokat Sjødin at det er mange spor og personer som ikke er sjekket ut av saken. Han fortalte at han seinest på mandag fikk telefon om en slik person som han omtalte som meget interessant.

- Det finnes flere moduskandidater som har vært i området. Jeg har aldri fått svar på hvordan de er blitt sjekket ut av saken, sa Sjødin. Han mente Ståle Finsal ikke ville bli arbeidsledig på lenge om etterforskingen hadde blitt igangsatt igjen.

Roste politiet

Bevisførselen i lagmannsretten ble avsluttet med dokumentasjon av en rekke brev som er skrevet av advokat Sjødin. I to av disse brevene gir han en meget rosende omtale av politiets etterforsking i forbindelse med avhørene med fetteren.

Brevene står i sterk kontrast til den oppfatning Sjødin har om etterforskingen i dag. I ettertid føler Stavanger-advokaten seg kraftig lurt av politiet.