Klar for Statbørs

Når Statoil i dag blir børsnotert vil fire av de seks største selskapene på Oslo Børs ha staten som dominerende eier. Følg med Statoil, Tomra og sommestilla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når teknologiaksjene stuper i Europa og USA er det godt å vite at Oslo Børs nå domineres av store, staute selskaper som har staten som dominerende eier. Det betyr at selskapene har aksjonærer med penger hvis det skulle røyne på.

Med Statoil på børs vil de tre største selskapene på børsen alle være dominert av staten som eier. Statoil, Norsk Hydro og Telenor er de klart største selskapene på børsen. Den minste av disse igjen, Telenor, er over dobbelt så mye verd som det neste helprivate selskapet på Oslo Børs, nemlig Royal Caribbean Cruises. Og det kan i tillegg neppe kalles norsk.

Nightmare in Wall Street

På Nasdaq er vi inne i runde nummer tre med nedturer. Den første kom i høst, med en pen rekyl i januar. Så falt kursene frem til neste opptur, som kom i april/mai. Nå har Nasdaq falt 12 prosent siden 22. mai. Det meste av fallet kom i forrige uke.

Frem til midten av mai trodde markedet at det verste var over, men det var før resultatvarslene for andre kvartal satte inn. Disse tyder på at problemene for teknologiselskapene, og da spesielt de telekom-rettede, på langt nær er over. Tvert om ser de ut il å bli verre. Fredagens resultatvarsel fra Nortel var sjokkerende kraftig. Over 20 milliarder dollar i minus på ett kvartal, og nedskrivninger for 12 milliarder dollar!

Markedet er nå redd for at den fortsatte svekkelsen i både arbeidsmarkedet og teknologisektoren vil smitte over på konsumet. Konsumet utgjør to tredjedeler av amerikansk brutto nasjonalprodukt, men nå spørs det om konsumentene tør bruke penger som om ingenting var skjedd...

Det er lite på agendaen denne uken. I utlandet er nok avstemningen fredag i det tyske overhuset, Bundesrat, det mest spennende. Ifølge den tyske avisen Bild Am Sonntag kan det spøke for regjeringens forslag om pant på boks fra nyttår.

Delstaten Bayern vil nemlig fremme et eget forslag om går på en minstekvote for gjenfyllbar emballasje i i stedet for pant på bokser. Flere delstater skal ifølge avisen støtte dette forslaget, som bare trenger ytterligere seks stemmer for å bli vedtatt.

Ifølge en rundspørring som avisen Bild am Sonntag har gjort vil Baden-Württemberg, Hessen, Sachsen, Thüringen og Rheinland-Pfalz støtte Bayerns forslag. Til sammen representerer disse delstatene 29 stemmer. Det trengs 35 stemmer for å få flertall i Bundesrat.

Nordrhein-Westfalen, Tysklands folkerikeste delstat, har 6 stemmer i Bundesrat, og er dermed i vippeposisjon. Delstaten vil som sagt bestemme seg tirsdag. Det har ved flere anledninger vært litt uklart hva delstaten mener ettersom miljøvernministeren har uttalt seg for forslaget mens finansministeren har vært imot. Senest lørdag uttalte sistnevnte seg tvilende til den økologiske virkningen av pant på bokser. Delstaten kan derfor, ifølge tyske medier, tenkes å styre mot et kompromiss.

Det vil i så fall kunne bety et nederlag for regjeringens forslag og Tomras enorme markedsmuligheter i Tyskland forsvinner inntil videre. Følg dermed med på Tomra i dag. Meglerhuset ABG Sundal Collier har vært meget positive til Tomra-aksjen ut fra det de oppfatter som gode muligheter for seier for panteloven.

Tirsdag vil vi nok vite mer om hvor stor sannsynligheten er for at loven blir vedtatt. Akkurat nå ser det ut til at sannsynligheten har falt en god del. Følg dermed Tomra-kursen i dag.

Ellers blir det trolig mest fokus på innenlandske renter. Norges Bank kommer med sin inflasjonsrapport på tirsdag og allerede dagen etter er det duket for hovedstyremøte der rentesettingen vil være et tema.

Det blir trolig ikke gjort noe med rentene allerede på dette møtet, ettersom mange mener Norges Bank vil signalisere, mer formelt enn til nå, at det neste renteendring mer sannsynlig blir opp enn ned (endre såkalt 'bias'). Fredag kommer den norske statistikken for detaljomsetningen i mai. Innen da har nok markedet fått vite hva Norges Bank mener om utviklingen i norsk økonomi, og de blir dermed noe mindre spennende enn før.

Se opp for sommerstilla. Etter at de første dagene med stor handel i den nye Statoil-aksjen har gitt seg, kan det være fare for at sommerstilla setter inn. En del begynte ferien sin denne helgen, og mange av aktørene tar ferien sin mellom nå og begynnelsen av august.

Men i dag blir det full fart med Statoil. Bra interesse generelt, men muligens noe undervekting hos norske institusjoner kan love bra for ettermarkedet. Prissettingen på 69 kroner tyder på at man ikke har ønsket å tyne prisen til det ytterste. Det lover også godt for ettermarkedet. På den annen side vet vi ikke hvor mye de store tilretteleggerne har presset på eller tildelt aksjer til de store internasjonale forvalterne. Denne ukes utgave av Barron's hadde en svakt negativ vinkling på Statoil. Alt kan dermed skje når aksjen starter handelen klokken 10.