Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klar for Tikrit

Bakkekrigen om det irakiske regimets siste støttepunkt starter om få dager. USA har verdens kraftigste bombe i bakhånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De første kampavdelingene fra USAs 4. infanteridivisjon er snart framme ved Saddam Husseins fødeby Tikit. Den ligger 18 mil nord for Bagdad og regnes som det falne diktaturets siste støttepunkt.

Amerikanerne tror flere av regimets nøkkelpersoner har søkt tilflukt i Tikrit, kanskje også Saddam og sønnene hans.

Derfor må byen gjennomgå. 4. infanteridivisjon har rykket fram mot Tikrit med 44 av de nyeste Abrams-stridsvognene i første rekke.

Monsterbombe

Men i bakhånd har amerikanerne et enda voldsommere våpen. Ifølge Times Online utelukker ikke general Gene Renuart at USA vil bruke 'Alle bombers mor' mot Tikrit.

Monsterbomben Moab (Massive ordnance air blast bomb) er en presisjonsbombe og er tenkt brukt mot store styrker på bakken, utstyr og bunkere. Den kan i tillegg slå ut mål som ligger godt under bakken.

Inferno

Våpenet på 10 tonn slippes fra langsomme Hercules-fly og eksploderer over bakken. Sprengkraften skaper en varmevegg på opptil 538 grader celcius. Ved siden av å utslette alt liv i nærheten, skal bomben også uskadeliggjære kjemiske og biologiske våpen.

Det bor rundt 260.000 mmenesker i Tikrit, som ligger langs bredden av Tigris-elva. Rett utenfor byen ligger Saddams palass på en 12 måls tomt.

Byen er vanskelig å forsvare. Og innbyggerne har lite sympati i resten av Irak, siden regimet har basert seg på rekruttering fra Tikrit etter Baath-partiets statskupp i 1968.

Etterretningskilder hevder at overlevende medlemmer av Republikanergarden og regulære enheter fra den irakiske hæren har forsterket forsvaret av Tikrit. De tar det som et tydelig tegn på at medlemmer av Saddams innerste krets har søkt tilflukt der.

TEST:>/b> Slik sprenger monsterbomben. Fra den samme prøvesprengningen.
MONSTERSKY: Prøvesprengning av Moab i Florida 11. mars i år. Røyksoppen skal skremme befolkningen og få dem til å tro at en atombombe er sprengt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media