Klar for USA-invasjon

Venezuela mener USA vil ta kontrollen over landets oljeressurser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Venezuelas president Hugo Chávez sier at hans regjering forbereder seg på en mulig amerikansk invasjon. Han advarer samtidig om at slik «aggresjon» vil sende bensinprisene i USA rett til værs, ifølge CNN.

Mobiliserer

- Vi må være forberedt på et angrep, sier presidenten. Han har tidligere uttalt at Venezuela holder på å utvide reservestyrkene og sivilforsvaret.

I et radiointervju med BBC i går sa Chávez at han har bevis på at den amerikanske regjeringen planlegger en invasjon. Grunnen, ifølge presidenten, er at USA ønsker å ta kontroll over Venezuelas oljefelt.

- Vi frykter at amerikanerne vil styrte regjeringen og fjerne landets lovlig valgte president med makt, sa Dozthor Zurlent, talsmann for Venezuelas regjering, under et besøk hos Norsk Olje- og Petrokjemisk Fagforbund (NOPEF) i går.

Zurlent sa at det er flere indikasjoner på at sterke motkrefter planlegger et omfattende anslag mot Chávez og hans styre.

Forlangte attentat

Politikeren og predikanten Pat Robertson har stått åpent fram og forlangt at Chávez skal drepes. Chávez selv mener grunnen er USAs avhengighet av venezuelansk olje.

INVASJON: Venezuela frykter amerikansk invasjon. Foto: Scanpix
INVASJON: Venezuela frykter amerikansk invasjon. Foto: Scanpix Vis mer

- Hvis USA prøver å angripe Venezuela gjennom en direkte invasjon, kan de glemme oljen, sa presidenten i en to timer lang pressekonferanse i Paris som ble sendt på direkten på venezuelansk TV.

- Hver dag sender vi 1,5 millioner oljefat til USA, og vi har åtte oljeraffinerier og 14 000 bensinstasjoner der.

En amerikansk invasjon blir dyr for amerikanerne. Prisen på råolje kan stige til 150 dollar (975 kroner) per fat. For tida ligger prisen på 60 dollar (390 kroner).

- Det er grunnen til at Pat Robertson, president Bushs åndelige veileder, ønsker meg drept, sier Chávez.

- Et attentat blir mye billigere enn en invasjon.

Tilbakeviser

Den amerikanske regjeringen tilbakeviser påstandene og sier den ikke planlegger noen invasjon.

- USA er villig til å samarbeide med hvilken som helst regjering i regionen, uansett politisk ståsted, sier Sean McCormack, talsmann for USAs regjering, til CNN.

- Vi har bare problemer med land som ikke styrer etter demokratiske prinsipper, sier talsmannen.

Amerikanske selskaper har økt sin innflytelse i Venezuelas nærings- og samfunnsliv, og tropper fra ulilke latinamerikanske land driver militær trening under amerikansk ledelse i nabolandet Panama.

Omstridt

Chávez brukte pressekonferansen til å flagge det han kaller en «alternativ visjon» om en verden som arbeider for de fattige istedenfor selskaper som søker profitt.

For tre år siden ble den omstridte sosialistiske presidenten fjernet av de militære og på pussig vis gjeninnsatt etter kort tid. Etter at Chávez vant en folkeavstemning om sin avgang i fjor, er forholdet til motstanderne blitt ytterligere forverret.

Chávez gjentok under pressekonferansen påstander om at USA finansierer hans motstandere, prøver å få ham avsatt og saboterer tiltak for å bringe Venezuela framover.

Israel har etter amerikansk press trukket seg fra en lukrativ avtale om å oppgradere venezuelanske F16-jagerfly.

Venezuela er verdens femte største oljeeksportør.

OMSTRIDT PRESIDENT: Hugo Chávez.
- DET HANDLER OM OLJE: Amerikanerne vil invadere Venezuela for å ta kontroll over landets enorme oljeressurser, mener Hugo Chávez.
KAMERATER: Hugo Chávez og Fidel Castro.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer