BLE FERDIG: Karl Ove Knausgård ble ferdig med Min Kamp 6, og er glad for det. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BLE FERDIG: Karl Ove Knausgård ble ferdig med Min Kamp 6, og er glad for det. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Klar for verden

Et romanverk på seks bøker og 3622 sider ble fullført i 2011. Nå vil Karl Ove Knausgård erobre verden med sin litterære magi, i tillegg til å drive eget forlag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste boka, Min Kamp 6, lå som en stor innpakket murstein under et stort antall juletrær i år. Bøkene er oversatt til 17 språk. De fem første bøkene har solgt 400 000 eksemplarer bare i Norge. I tillegg kommer allerede 53 000 solgte eksemplarer av den siste boka.

Omfattende Mange lot seg friste inn i Knausgårds univers da de første tre bøkene kom høsten 2009. Fjerde og femte bok kom våren 2010. Så ble det en lang pause. Et år forsinket kom den siste boka, den mest omfattende avslutningen av et romanverk en norsk forfatter noensinne har skrevet.

- I 2011 ble det veldig mye jobbing. Jeg slet med bok seks fra januar til september. Likevel har jeg hatt et veldig bra år. Jeg kjenner at det er deilig når alt har lagt seg. Det føles veldig fint, sier Karl Ove Knausgård til Dagbladet.

I 1998 kom han med debutromanen Ute av verden, som vakte stor oppmerksomhet. For den ble han belønnet med Kritikerprisen.
Han har mottatt en lang rekke priser, og blitt nominert til Nordisk Råds litteraturpris og den prestisjefylte, litterære prisen IMPAC Dublin Literary Award.

Vil reise I 2012 vil Karl Ove Knausgård erobre nye lesere. Han reise til en lang rekke land for å promotere bøkene.

- I mars skal den første boka lanseres i England. Samme måned skal den andre boka lanseres i Tyskland. I april står USA for tur med den første boka. Deretter kommer Spania og flere land. Det blir mye reising neste år, sier han.

Knausgård kan nå leses på dansk, svensk, amerikansk engelsk, britisk engelsk, azeri (Aserbajan), bulgarsk, nederlandsk, finsk, fransk, tysk, hebraisk, italiensk og spansk.

Eget forlag I tillegg til å promotere eget forfatterskap, vil Karl Ove Knausgård bruke mye tid i Pelikanen Forlag, som han har etablert sammen med broren Yngve Knausgård og Asbjørn Jensen. I oktober i år kom den første boka ut. Bagdad Indigo består av mer enn 1000 sider, og er skrevet av Geir Angell Øygarden.

- Vi vil gi ut norsk og oversatt sakprosa og skjønnlitteratur, og velger bøker som vi brenner for.  Det finnes fantastiskt mye bra litteratur der ute som ikke er blitt oversatt till norsk eller svensk. Vi satser på kvalitet. Jeg vil fortsette å jobbe med forlaget. Det er noe jeg liker veldig godt, sier Karl Ove Knausgård.