Klar ledelse til Bush

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag møtes president George W. Bush og hans utfordrer John Kerry ansikt til ansikt i den første av tre TV-debatter. Den skal handle om utenrikspolitikk. I dagens situasjon vil det si krigen mot terrorismen og krigen i Irak. Grupperes disse to temaene sammen, viser meningsmålingene at over halvparten av registrerte velger i USA mener dette er de viktigste spørsmålene i valgkampen. Og på dette feltet leder Bush stort på Kerry i velgernes oppfatning av hvem som er best av de to.

Presidentvalget i USA kan bli endelig avgjort i denne første debatten. John Kerry må overbevise flertallet av de usikre velgerne i midten, og i tillegg mange av dem som allerede mener at Bush er den beste lederen i kampen mot terrorismen, om at han personlig har de egenskapene som skal til, og at hans forslag til strategi er bedre enn presidentens. Det er en tyngre oppgave enn utfordringen til Bush i denne debatten. Bush skal først og fremst bekrefte oppfatningene hos dem som allerede har gjort seg opp en mening, og hindre at de mister trua og vender seg til Kerry. Bush er en kjent og kjær størrelse i øynene til de fleste av disse velgerne, mens Kerry i sammenlikning er lite kjent, selv etter en lang valgkamp.

Likevel forteller meningsmålingene at valget ennå ikke er avgjort. Den spesielle valgordningen i USA med valgmenn og indirekte valg der vinneren får alle valgmannsstemmene i hver enkelt delstat slik at det er mulig å vinne uten å ha flertall i folket, gir ekspertene mye å regne på når de skal spå om resultatet. I øyeblikket leder Bush, og mye tyder på at han styrer mot gjenvalg etter en svært skitten valgkamp full av personangrep og skitne triks.

Iraks midlertidige statsminister Ayad Allawi besøkte Washington i uka som gikk. Der talte han til Kongressen og takket det amerikanske folk for frigjøringen fra Saddam Hussein. Sammen med Bush tegnet han et rosenrødt bilde av dagens Irak, så langt fra virkelighetens verden at vi verken kan betrakte det som sannheter, eller som framsatt i god tro. Det var ren propaganda i ordets verste forstand, og dessverre på linje med svært mye annet grums i den amerikanske presidentvalgkampen.