Klar melding til Siv: Skaff flere sykehjemsplasser

Arbeiderpartiet har i sju år fulgt forhandlingene om statsbudsjettet fra utsiden. Denne gang er det Fremskrittspartiet det pekes på. Tre krav sendes Siv Jensens vei.

FORHANDLINGER: Ingvild Kjerkol og Arbeiderpartiet har klare forventninger til budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene og FrP. Reporter: Mats Rønning. Foto: Jonas Andersen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Budsjettforhandlingene har pågått for fullt siden regjeringspartiene og Frp ble enige om den corona-relaterte krisepakken mandag. Det er kalt inn til nye samtaler på Stortinget klokken 12 i dag.

For å nå Stortingets frister må forhandlingene i utgangspunktet avsluttes lørdag. Det vil innebære en svært krevende innspurt, ifølge Dagbladets kilder.

Partene står lagt fra hverandre i flere spørsmål, ikke bare når det gjelder kvoteflyktninger og bistandspenger.

Sneglefart

Da forhandlingene om krisepakka trakk ut i tid i forrige uke, mente en frustrert Frp's Sylvi Listhaug at det gikk framover med museskritt. Denne gang er det sneglene hun viser til.

- Med dette snegletempoet kommer vi ikke i mål før jul, sa hun til NTB i går.

Utenfor forhandlingsrommet sitter de rødgrønne og venter. Tidligere var det Venstre og KrF som ble presentert for smørbrødlister med krav og forventninger.

Denne gang er det Siv Jensens Frp som er utenfor regjering og dermed i sentrum for oppmerksomheten fra lobbyister og opposisjonspolitikere.

SLO TILBAKE: Erna Solberg ga klar beskjed til Sp-lederen under dagens spørretime på Stortinget. Video: Stortinget. Klipp: Jeanette N. Vik Vis mer

Tre krav

Arbeiderpartiets helsepolitiske talskvinne Ingvild Kjerkol er blant dem. Hun mener Frp nå er nødt til å levere på en gammel hjertesak - nemlig flere sykehjemsplasser.

- Vi har klare forventninger til at Fremskrittspartiet gjør det de har lovet. Da må vi ha 1 000 nye sykehjemsplasser, etter at regjeringen halverte ambisjonen fra 2019 fra 2 000 til 1 000 nye heldøgns pleie- og omsorgsplasser, sier Kjerkol til Dagbladet.

- Store ord må omgjøres til handling hvis innbyggerne i Norge skal ha nytte av politikerne, sier Ap-profilen med klar adresse til Frp.

Egenandeler

Det andre kravet Ap stiller er å unngå økte egenandeler for om lag 1 million nordmenn, som rammes av budsjettforslaget til regjeringen.

Ap støtter grepet med å samle dagens to frikortgrenser, men vil ha et lavere tak for egenandeler enn regjeringen legger opp til. Det er dyrt.

- Det koster 1 milliard, men vi mener det er en riktig prioritering - ikke minst midt i en pandemi. Det må ikke bli dyrere å bli syk, sier Kjerkol.

Der er fra og med årsskiftet at regjeringen vil slå sammen de to ordningene og sette et nytt egenandelstak på 3 183 kroner. En av dem som reagerer kraftig på regjeringens forslag, er Jan Ove Carlsen i Bergen.

- Økte utgifter til medisiner rammer de svakeste. Når regjeringen samtidig kutter i skatten til de rikeste, så blir dette steikande galt for meg, sa Carlsen til Dagbladet tidligere i høst.

Carlsen mener egenandelstaket skulle ha vært satt til 1 000 kroner. Det er imidlertid langt unna Ap's løsning også. Milliarden som Ap har satt av til formålet, vil bare bære til å holde nivået på dagens egenandelstak 1, som er på 2 460 kroner.

Tidlig ultralyd

Det tredje kravet fra Ap er penger til tidlig ultralyd og fosterdiagnostikk. Både Frp og Ap har satt av 250 millioner kroner til dette i de alternative budsjettene.

- Nå må Frp følge opp enigheten om bioteknologiloven og legge inn pengene som det krever å få på plass endringene i forliket mellom Frp, SV og Ap, sier Kjerkol.

Mye gjenstår

Frp har krevd kutt i kvoteflyktninger og bistandsbudsjett og mener dette vil bidra til å finansiere mange av kravene deres. Regjeringspartiene motsetter seg dette, ikke minst KrF. Men det er mer enn 3000 kvoteflyktninger og 1 prosent av brutto nasjonalinntekt i bistand det krangles om.

Det er et åpent spørsmål om forhandlingene blir sluttført i helga, ifølge Dagbladets opplysninger.

Samtalene om neste års statsbudsjett skjer i kjølvannet av forhandlingene om den seneste krisepakka for næringslivet. Enighet om denne ble det på mandag, da Frp fikk forhandlet opp størrelsen med 4,4 milliarder kroner sammenlignet med regjeringens forslag.

Blant annet kom det på plass en høyere kompensasjonsgrad for bedrifter som har tapt penger i krisen, og 400 millioner kroner til tiltak for eldre.

Pensjonistene

Med stadige krisetall for næringslivet, fra verftsindustrien til butikker, mener Frp det er behov for ytterligere penger til næringslivet.

Det samme gjelder pensjonistene, som er en prioritert sak for Frp - ikke minst etter at partiet gikk sammen med SV om et nytt forlik på Stortinget som har til hensikt å gi forbedret kjøpekraften i år med svake lønnsoppgjør.

At Frp krever klare gjennomslag innen det store helsebudsjettet er også åpenbart. Det samme gjelder kravene fra landsmøtet om uttelling innen samferdsel og når det gjelder avgifter på grensehandelsvarer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer