Klar melding til Vedum

Rett før helgen ble en av Tormod Skramstads sauer tatt av ulv rett ved gården. Han og bondelaget i Hedmark har klare forventninger til en ny regjering med Senterpartiet.

FORTVILET: Lammet på bildet ble tatt av ulv fredag utenfor ulvesonen. Bonde Tormod Skramstad fortviler over situasjonen. Foto: Privat
FORTVILET: Lammet på bildet ble tatt av ulv fredag utenfor ulvesonen. Bonde Tormod Skramstad fortviler over situasjonen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg håper det endrer seg med Senterpartiet i regjering. Jeg forventer en enklere hverdag med mindre byråkrati rundt rovdyrforvaltningen. I dag bruker vi mye tid på å dokumentere og finne kadavre, som ikke blir finansiert av storsamfunnet, sier bonde Tormod Skramstad til Dagbladet.

Det er fellingstillatelse på en ulv som har tatt sau i traktene rundt gården hans, som ligger helt ned mot ulvesonen ved Glomma.

Fellingstillatelse er en ting, noe helt annet er å spore opp og felle ulven som har tatt om lag ti sau i Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums trakter bare de siste ukene.

Forventningene er da også helt klare når Venstre og Sveinung Rotevatn overlater roret i rovdyrforvaltningen og en regjering med Senterpartiet tar over.

- Gikk nesten rett på

Skramstad understreker at han ikke er «en fanatiker som vil skyte alle rovdyr», men han har en stor frustrasjon med at det er han som må dokumentere at en sau er tatt av rovdyr - ellers blir det avkorting.

Tiden han og andre bønder bruker på å dokumentere dette er ubetalt, framholder Skramstad.

MASSIVE ANGREP: Rovdyrpolitikken er blant annet tema i dagens valgbod. Har storbyeliten kastet bøndene under bussen? Programleder Steinar Suvatne inviterer til debatt. Vis mer

Det siste lammet som ble tatt av ulven var det imidlertid lett å dokumentere. Det skjedde rett utenfor gjerdet til innmarksbeitet.

- Jeg gikk nesten rett på lammet. Nå var ulven veldig tett på, sier Skramstad om ulven som det er en fellingstillatelse på.

Skramstads håp er at Senterpartiet får på plass bedre ordninger for bøndene som har dyr på beite i områdene der det er mye rovdyr. I stedet for å bruke pengene på byråkrati, bør heller pengene gå til dem som er i førstelinjen - bøndene som får beitedyr drept av rovdyr og som sliter økonomisk.

Inntektsløft

Leder Elisabeth Gjems i Innlandet Bondelag støtter Skramstad og sier det er en klar forventning fra bøndene i Vedums eget hjemfylke og -kommune før eventuelle regjeringsforhandlinger.

- Aller øverst på listen vår er at bøndene skal ha inntekt på lik linje med andre grupper i samfunnet i løpet av stortingsperioden. Det er snakk om å løfte inntektene med 150 000 - 200 000 kroner per årsverk i landbruket, sier Gjems, og fortsetter:

- Det er en skjebnetime for næringen, det viste bruddet i jordbruksoppgjøret og bondeopprøret. Næringen bærer en utrolig stor byrde med dårlig inntjening, jeg møter bønder hele tiden som jobber 10, 12, 14 timer i døgnet for å få det til å gå rundt.

RETT PÅ SAK: I Dagbladets valgbod måtte Trygve Slagsvold Vedum, Senterpartiet, svare direkte på spørsmål fra programleder Steinar Suvatne. Video: Valgboden / Dagbladet TV Vis mer

Ulv i Vedums Stange

Når det gjelder rovdyr har Bondelagets Gjems følgende melding til Vedum inn mot forhandlingene.

- Vi har en prinsipiell holdning om at vi må få fjernet målet om ynglende ulv i Norge, sette ned bestandsmålet for bjørn og sørge for at jervbestanden blir effektivt forvaltet.

- Akkurat nå er det to pågående skadesituasjoner i beiteprioriterte områder, altså utenfor ulvesona. En i min egen kommune, Åmot. Her er det er fellingstillatelse på en ulv som har tatt ti sauer nå i løpet av de siste par ukene. Det er også en pågående situasjon i Stange, der ulv har tatt sau i hele sommer. Det er den enkelte bonde som står der med tapene og fortvilelsen hver gang og det utløser mye merarbeid, tilsyn og bekymring. Dette er alvorlig, beitebruken i hele Hedmark har gått veldig ned, sier Gjems.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer