Støre om jula:

Klar oppfordring før julebord

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) håper på en tilnærmet normal julefeiring, men kommer med en klar oppfordring til uvaksinerte i julebordsesongen.

FORSIKTIG: Statsminister Jonas Gahr Støre oppfordrer folk til å være forsiktige og vise hensyn til smittesituasjonen under julesesongen. Video: Edward Stenlund/Dagbladet Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.39% Første dose: 79.00%

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) oppfordrer uvaksinerte til å teste seg før de drar på julebord.

- Vi har alle ansvar for å ta hensyn til de vi er sammen med. Hvis du er uvaksinert, så kan du teste deg. Det er tilgjengelig med gratis tester. Og da kan du også være sikker på din egen situasjon og den du påfører andre, sier statsministeren til Dagbladet.

- En god jul

På tross av den stigende smitten og at flere sykehus opplever et økende press på kapasiteten, håper statsministeren at han og alle andre kan feire jul som «normalt».

- Ja, la oss håpe det. Men jeg tror vi kommer til jula og skal tenke oss grundig om når det kommer til de grunnleggende reglene. Hvis du går rundt og snufser og ikke føler deg helt bra, så skal du ikke ut på julefeiring. Da skal du holde deg hjemme, sier Støre.

Han understreker også viktigheten av å følge de lokale reglene og anbefalingene der du bor, og at disse kan endre seg de kommende ukene.

- Vi har coronasmitte, vi har RS-viruset, og vi er på vei inn i en influensasesong. Så her er det grunn til å ha beredskap, men jeg er ganske sikker på at vi skal få en god jul likevel.

Ikke planer om nasjonale tiltak

Dagbladet møtte Støre i forbindelse med at han og helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) besøkte Akershus universitetssykehus (Ahus). Her fikk de blant annet se akuttmottaket som har tatt imot 25 prosent av alle covid-pasientene i landet. Det gjorde inntrykk på statsministeren, som likevel kunne fortelle at det foreløpig ikke er planer om nye nasjonale tiltak.

PÅ BESØK: Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte Akershus universitetssykehus (Ahus) mandag. Foto: Torstein Bøe / NTB
PÅ BESØK: Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte Akershus universitetssykehus (Ahus) mandag. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

- Det er ingen grenser for hvilke tiltak du kan gjennomføre lokalt. Det viktige er å ta utgangspunkt i den lokale smittesituasjonen. Og så er vi tilbake til det grunnleggende. Det at folk vaksinerer seg, og særlig de som er mellom 18 og 44. Der er vaksinedekningen fortsatt litt lav. Og så må folk følge det helt elementære, at de er hjemme når de er syke, sa Støre.

De ferskeste tallene fra FHI viser at 87,5 prosent av hele befolkningen over 18 er vaksinert med to doser av coronaviruset. Andelen er noe lavere for den yngre delen av befolkningen, og høyre blant dem over 65 år.

- Et arrangøransvar

Flere kommuner ser nå på å innføre coronasertifikat. Deriblant Tromsø, som er godt i gang med arbeidet. Det vil innebære at en for eksempel ikke vil kunne delta på en rekke kulturtilbud, uten et gyldig coronasertifikat.

Dette er gyldig for vaksinerte, folk som har vær syke med covid-19, eller folk som kan vise til en fersk, negativ test.

Dette vil i hovedsak gjelde større arrangementer, og ikke nødvendigvis julebord, forteller assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

FESTLIGHETER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad har en klar oppfordring til de som skal på julebord i år. Vis mer

- Julebord kan jo både være små og store forsamlinger. Vanligvis vil du da være sammen med de du ellers jobber med. Da vil jeg si at det aller viktigste, ikke minst for de som er uvaksinerte, er å på at man er frisk når man drar dit, sier Nakstad.

Han viser også til at det er arrangøren som har ansvaret for å påse at de som deltar på julebordet er friske.

- Det er et arrangøransvar. De som arrangerer et julebord må være veldig tydelige på å si til gjestene at det er viktig at de som kommer er friske. Og at de som ikke er det, de får dra på julebord til neste år i stedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer