Jordbruksoppgjøret:

Klar oppfordring:- Må ta kraftfulle grep

I fjor endte det i brudd. I år har bøndene et historisk høyt krav til staten. Nå mener tidligere landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) at regjeringen må levere på de løftene de selv har gitt bøndene.

MÅ LEVERE: Tidligere landsbruksminister Olaug Bollestad mener regjeringen nå må levere på sine løfter til bøndene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MÅ LEVERE: Tidligere landsbruksminister Olaug Bollestad mener regjeringen nå må levere på sine løfter til bøndene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er et skjebneoppgjør, det er vi alle enige om, sier Kjersti Hoff, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag da kravet til årets jordbruksoppgjør ble lagt fram.

Kravet fra næringa som ble presentert onsdag er historisk høyt: 11,5 milliarder.

Det betyr at årets krav i jordbruksoppgjøret er det høyeste noensinne. 2,4 av de 11,5 milliardene er knyttet til ekstra kostnader i 2022, som følge av høyere priser på gjødsel, drivstoff og strøm.

Landbruksminister Sandra Borch (Sp) har selv anslått at årets jordbruksoppgjør blir det tøffeste noensinne.

Nå mener tidligere landbruksminister Olaug Bollestad at regjeringen må levere på sine løfter til bøndene.

Brudd i fjor

Det er Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag som forhandler med staten om rammevilkårene for alle norske bønder.

Da staten, med daværende landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) i spissen, la fram sitt tilbud på rundt 900 millioner kroner på samme tid i fjor, mente bøndene det var for langt unna kravet deres på 2,1 milliarder til at det i det hele tatt var noen vits å gå til forhandlingsbordet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer