Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klar seier til Bush

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  •  Ethvert valg der en sittende president søker gjenvalg, er en folkeavstemning om resultatene av presidentens første periode. Den folkeavstemningen vant president George W. Bush med en klar margin på nær 3,5 millioner stemmer. Flertallet av velgerne i USA har gitt ham det mandatet han ikke fikk i forrige valg da Al Gore fikk en halv million flere stemmer enn Bush. Den gangen varte dragkampen om resultatet i delstaten Florida og den spesielle amerikanske valgordningen i 37 dager før Al Gore erkjente at han led et endelig nederlag i USAs høyesterett. I går erklærte visepresidentkandidat John Edwards på vegne av valgtaper John Kerry at de to vil kreve at alle stemmer skal telle og bli talt. Seinere på dagen ringte John Kerry til Bush og innrømmet at han ikke lenger kunne vinne, og gratulerte Bush med valgseieren. Det sparte nasjonen for en opprivende prosess i domstolene.
  •  Den juridiske striden om valgresultatet i delstaten Florida for fire år siden avslørte at den amerikanske valgordningen har store mangler og fører til et betydelig demokratisk underskudd i USA. Dette har vært en belastning for USA og presidenten i hele den første perioden til George W. Bush. Den skadelige konflikten blir nå heldigvis ikke gjentatt i Ohio. Dessverre er det lite håp om at dette fører til at USA moderniserer sin foreldete, udemokratiske og upraktiske valgordning, men John Kerry har vist respekt for velgernes votum og erkjent nederlaget.
  •  Demokratene tapte på alle fronter ved dette valget, som markerer en ny, skarp høyredreining i amerikansk politikk. Både hengemyra i Irak og den svake utviklingen i økonomien burde hjulpet Kerry. I stedet sluttet flertallet opp om presidenten både som leder i krigen mot terroren og som forsvarer av gudstro og konservative hjertesaker. For fire år siden drev Bush valgkamp som medfølende og ydmyk konservativ, men har regjert som krigersk skattekutter. Vi tror det er mer sannsynlig at valget vil bli tolket som et sterkt mandat til å fortsette denne politikken, enn at han kommer til å regjere de neste fire år som medfølende konservativ. Den George W. Bush flertallet har valgt og vil få også i hans andre periode, er den krigerske skattekutteren. Det beklager vi.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media