Klar seier til Clinton i West Virginia

- Mer motivert enn noen gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hillary Clinton har vunnet en klar seier i nominasjonsvalget i West Virginia natt til onsdag. Det melder blant annet nyhetsbyrået AP og CNN, som baserer opplysningene på foreløpige beregninger.

Clinton har ledet med 30-40 prosentpoeng i staten, og det har vært forutsett at hun vinner.

Seieren i den lille staten, som har 28 delegater, er først og fremst symbolsk. Likevel var det en Hillary Clinton full av pågangsmot som gikk på talerstolen i Charleston i dag.

- Jeg sier som i sangen: «It\'s almost heaven», åpnet Clinton med, før hun fortsatte med å adressere de som mener hun ikke har noen sjanse igjen:

- Noen har hatt lyst til å avslutte denne kampen, og sier at jeg skal gi opp. Jeg er mer motivert nå enn noen gang til å fortsette til alle har hatt en sjanse til å avgi sin stemme, uttalte Clinton.

Da 77 prosent av stemmene var telt opp, ledet Clinton med 67 prosent mot 26 prosent for Obama, ifølge NTB.

Spår overveldende seier

Delstaten består stort sett av hvite velgere og grupper som er kjent for å foretrekke Clinton, som lavt utdannede, personer med lav inntekt og eldre velgere.

Klar seier til Clinton i West Virginia

Det kan føre til den mest overveldende seieren for Clinton så langt i nominasjonsvalget, mener nyhetsbyrået AP, som baserer opplysningene på intervjuer med personer i valglokalene. 

Clinton har reist rundt i staten de siste dagene for å drive valgkamp, mens Obama har tatt tapet på forskudd og konsentrert seg om det kommende primærvalget i Oregon. Han har også begynt å forberede seg på en eventuell kommende kamp mot Republikanernes John McCain.

Men Clinton fortsetter imidlertid å hevde at hun er den som har størt sjanse til å slå McCain i et presidentvalg.

- Jeg mener jeg er den sterkeste kandidaten. Jeg mener jeg er den sterkeste til å lede oss i valget, og til å lede landet som president, uttalte hun fra talerstolen.

Hun ser på seieren i West Virginia som svært betydningsfull, og gjentok i talen et faktum hun har lagt vekk på de siste dagene, nemlig at ingen har blitt president for Demokratene siden 1916 uten å vinne West Virginia.

- Tid for at Clinton gir seg

Ifølge tall fra AP har Obama nå 1875,5 delegater, og leder over Clinton og hennes 1712 delegater. For å sikre seg nominasjonen til presidentvalget, trenger kandidatene 2025 delegater, pg beskjedne 28 delegater fra West Virginia vil trolig ha lite utslag.

Den siste tida har også Clinton sett at stadig flere såkalte superdelegater støtter Obama. Han har sikret seg fire nye superdelegater bare i dag, blant annet Roy Romer, som er tidligere guvernør i Colorado for Demokratene. Som mange andre partitopper mener han nå at Clinton bør trekke seg.

- Jeg tror denne kampen er over. Det kommer en tid der vi trenger å gjøre slutt på dette og se fram mot presidentvalget. Jeg tror den tida er nå, sier han.

Neste uke er det primærvalg i Kentucky og Oregon. Clinton er favoritt i Kentucky, mens Obama er tippet som seierherre i Oregon. 

Men det største håpet hennes nå knytter seg ikke til de resterende nominasjonsvalgene, men til den endelige beslutningen om hva som skal skje med delegatene fra Florida og Michigan.

De to nøkkelstatene ble fratatt stemmerett på landsmøtet etter å ha trosset partiledelsens oppsatte skjema for nominasjonsvalg. Clinton vant stort i begge delstatene, mens Obama fjernet navnet sitt fra stemmeseddelen. Det demokratiske partiet vil i slutten av mai endelig bestemme seg for om delegatene fra disse statene likevel vil få stemmerett på landsmøtet.