Coronasituasjonen i Norge:

Klar tale: - Ta den!

Statsminister Jonas Gahr Støre kunne tirsdag presentere nye flere nye nasjonale tiltak.

SE LIVE: Jonas Gahr Støre legger frem nye coronatiltak for Stortinget. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Tirsdag ettermiddag orienterte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), helseminister Ingvild Kjerkol (Ap), helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg om coronasituasjonen i Norge.

Støre kom med en klar oppfordring til de som fortsatt ikke har tatt vaksinen.

- Vårt aller viktigste verktøy for å bevare kontrollen er vaksinen. Jeg har derfor en innstendig oppfordring til dere som ikke har tatt vaksinen: Ta den! Og til dere som har fått tilbud om en oppfriskningsdose: Ta den! sier Støre.

- Mye tyder på at tredje dose er svært effektiv og at den virker raskt. Det viktigste nå er at dere som er over 65 år takker ja til den. Det er den mest sårbare gruppen. Får vi opp vaksinedekningen i den gruppen, så får det betydning for presset på helsetjenesten

Oppskalerer

Regjeringen har besluttet å oppskalere den nasjonale vaksineringskapasiteten fra 200 000 doser per uke til 400 000 doser per uke.

- Budskapet fra regjeringen til kommunen er at staten tar regningen for den viktige jobben de gjør, sier Støre.

Støre fikk også som ventet spørsmål om julefeiringen, som nærmer seg med stormskritt.

- Vi kan planlegge å være med familien i jula.

OPPFORDRER: Statsminister Jonas Gahr Støre, helseminister Ingvild Kjerkol og fagmyndighetene holder coronapressekonferanse etter redegjørelsen i Stortinget tirsdag. Foto: Heiko Junge / NTB
OPPFORDRER: Statsminister Jonas Gahr Støre, helseminister Ingvild Kjerkol og fagmyndighetene holder coronapressekonferanse etter redegjørelsen i Stortinget tirsdag. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Nye nasjonale regler:

Tidligere tirsdag presenterte regjeringen flere nye nasjonale tiltak.

«Hvis du bor sammen med en som er smittet, må du holde deg hjemme i karantene til du har svar på en negativ test. Dette gjelder for voksne, enten de er vaksinert eller uvaksinert. For å slippe karantene må vaksinerte teste seg på nytt senest etter sju dager. uvaksinerte må teste seg daglig i syv dager med hurtigtest eller annenhver dag med PCR-test. For barn er dette ikke en plikt, men en anbefaling».

«Hvis du blir smittet av covid-19, må du være isolert i fem dager. Dette gjelder uavhengig av om du er vaksinert eller ikke. Frem til i dag har kravet vært 2 dager for vaksinerte uten symptomer. I tillegg må du ha vært feberfri i 24 timer før du går ut av isolasjon».

Nye nasjonale anbefalinger:

«Det innføres også en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten».

«Regjeringen innfører en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand».

«I tillegg viderefører vi anbefalingen om jevnlig teste skoleelever i områder med økende smittespredning og høy belastning i helse- og omsorgstjenesten».

«Regjeringen ber om at kommuner med økende smitte og høy belastning i helsetjenesten vurderer økt brukt av hjemmekontor».

Reglene gjelder fra 1. desember, mens anbefalingene gjelder fra og med nå. Det har ikke blitt satt en sluttdato for tiltakene. Tiltakene er basert på råd og anbefalinger fra helsemyndighetene.

Nytt vaksinemål:

Regjeringen planlegger for å tilby hele den voksne befolkningen en tredje dose før påske. Det betyr at kommunene må planlegge for å sette 400 000 doser i uka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer