Eksperter om Vladimir Putins strategi

Klar tale: - Allerede tapt

Danske eksperter er samstemte på spørsmål om krigens fortsettelse.

KRIGEN: Oberstløytnant ved Krigsskolen, Palle Ydstebø, snakker om det siste fra krigen i Ukraina. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), Flemming Splidsboel Hansen, som mener at Russland allerede har tapt krigen.

Den danske avisa BT har stilt tre spørsmål til tre forskjellige eksperter. På spørsmål om hvem som vinner krigen, svarer Splidsboel Hansen:

- Det er et vanskelig spørsmål. Men jeg har hele tida sagt at Russland allerede har tapt. Ukraina har ikke vunnet, men det kan anses som en seier at de fortsatt kjemper. Russland har tatt over mange områder, men har også mistet mye annet, sier han til avisa.

  • Oberstløytnant ved Krigsskolen, Palle Ydstebø, svarte på spørsmål om krigen tidligere tirsdag. Se sekvensen i sin helhet øverst i saken.
- OVERVURDERT: Oberstløytnant ved Krigsskolen, Palle Ydstebø, er ikke overrasket over at det ble artillerikrig, og ikke en cyberkrig, mellom Ukraina og Russland. Programleder: Vegard Krüger / Dagbladet TV Vis mer

Konflikten vil fortsette

Ekspertene svarer også på spørsmål om hvor krigen er på vei.

- Den er på vei ut i en lang affære. Det kan tyde på at Russland gjør seg klar for en lang krig, sier Splidsboel Hansen, som får støtte av Jeanette Serritzlev, militær analytiker ved Forsvarsakademiet og ekspert på informasjonskrig.

- Det er vanskelig å se for seg en snarlig avslutning. Man snakker allerede om en konflikt som vil strekke seg inn i 2023. Så lenge russiske tropper er på ukrainsk jord, så vil konflikten fortsette, sier Serritzlev.

SEIG: Danske eksperter er ikke i tvil: Vladimir Putins Russland har allerede tapt. Foto: NTB
SEIG: Danske eksperter er ikke i tvil: Vladimir Putins Russland har allerede tapt. Foto: NTB Vis mer

Splidsboel Hansen har tidligere vært svært kritisk til måten Vladimir Putin har opptrådt på. I et intervju med BT i slutten av mai mente han at den russiske presidenten ville være villig til å strekke seg langt for å få noe ut av krigen.

- Putin står nå på et sted hvor han ikke kan stoppe. Han kan ikke bare trekke seg nå - han må få noe ut av det. Derfor må vi være innstilt på at han vil strekke seg veldig langt for å få til noe som kan redde ham, sa han.

Splidsboel Hansen sier også at han er overrasket over at krigen har blitt en artillerikrig og ikke en moderne cyberkrig.

- Handler om å drepe

Oberstløytnant ved Krigsskolen, Palle Ydstebø, er ikke like overrasket. Han mener Russland ikke er tjent med å drive en cyberkrig.

- De siste 100-150 åra har artilleri vært det viktigste stridsmiddelet. Det er det som påfører tap. I denne krigen skyldes 85 prosent av tapene artilleri, sier Ydstebø til Dagbladet.

KLAR TALE: Oberstløytnant Palle Ydstebø fotografert på Akershus festning. Foto: Terje Pedersen / NTB
KLAR TALE: Oberstløytnant Palle Ydstebø fotografert på Akershus festning. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Han fortsetter:

- Jeg tror det preger måten ukrainerne sloss på. Russland har fortsatt overlegenhet i artilleri når det gjelder volum og mengde. Og ukrainske angrep tidligere, blant annet nord for Kharkiv i mai, var av samme typen. Flere mindre angrep, sekvensert og spredd langs en lang front for å unngå å bli utsatt for russiske massive artilleriangrep.

Ydstebø minner om selve hovedmotivasjonen når det kommer til krigføring.

- At dette har blitt en helt regulær krig, med mennesker og krigsmaskiner og ikke en digital cyberkrig, skyldes at krig handler om å drepe, ødelegge fiendens styrker, og så ta terreng.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer