GODE KANDIDATER: Norske forskere anser Irans utenriksminister, Mohammad Javad Zarif, og EUs høyrepresentant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk, Federica Mogherini, som gode kandidater for årets Nobel fredspris. Foto: Reuters/Leonhard Foeger
GODE KANDIDATER: Norske forskere anser Irans utenriksminister, Mohammad Javad Zarif, og EUs høyrepresentant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk, Federica Mogherini, som gode kandidater for årets Nobel fredspris. Foto: Reuters/Leonhard FoegerVis mer

Nobel fredspris 2017

Klar tale: Disse vinner årets Nobels fredspris

Norske eksperter spår fredsprisseier for kandidater som var sentrale i forhandlingene om Irans atomavtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 11 i dag blir det klart hvem vinnerne av årets Nobels fredspris blir.

Og ifølge ekspertene, er det i år flere klare favoritter som peker seg ut.

- Irans utenriksminister, Mohammad Javad Zarif, og EUs høyrepresentant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk, Federica Mogherini, er gode kandidater til årets Nobel fredspris. Grunnen til at jeg peker på dem er at de var sentrale i forhandlingene som førte til Irans atomavtale. Det er et poeng for oss at selv om Trump skulle velge å trekke seg, er det fremdeles andre parter som står bak, sier Henrik Urdal, direktør for fredsforskningsinstituttet PRIO.

TRUSSEL: Henrik Urdal mener Nord-Koreas atomvåpen er en reell trussel. Derfor synes han at Irans atomavtale er en god kandidat som vinner av årets fredsprisvinner. Foto: PRIO
TRUSSEL: Henrik Urdal mener Nord-Koreas atomvåpen er en reell trussel. Derfor synes han at Irans atomavtale er en god kandidat som vinner av årets fredsprisvinner. Foto: PRIO Vis mer

Avtalen, som tillater at Iran bare har et kjernefysisk program for fredelige formål, forhindrer utviklingen av flere atomvåpen. Urdal trekker fram Nord-Korea som en viktig faktor for hvem han synes er viktige kandidater.

- Nord-Korea er i en situasjon der bruk av atomvåpen ikke lenger bare er en teoretisk mulighet, men en reell trussel. Samtidig som trusselen for bruk av atomvåpen er større enn på lenge, truer USA med å trekke seg fra avtalen. Derfor er det avgjørende at verdenssamfunnet står ved avtalen som er inngått, sier Urdal.

- Det er tid for en atomavtale

Iran-avtalen står også øverst på top fem-listen historiker Ivar Libæk har skrevet sammen med kollegaene sine, Asle Sveen og Øyvind Stenersen. Avtalen er etterfulgt av FNs flyktningbyrå, UNHCR, Raif Badawi fra Saudi-Arabia, Novaja Gazeta og Svetlana Gannusjkina og doktor Denis Mukwege fra Kongo.

- Med alt som skjer i Nord-Korea, er atomavtalen veldig viktig nå. Hvis du ser på fredsprisens historie, har det blitt utdelt en atompris hvert tiende år. Mønsteret ble overraskende nok avbrutt for to år siden, men nå er atomavtalen viktig igjen, men vi får se. Det er et farlig minefelt å tråkke ut i for Den norske Nobelkomite, og de er uredde, sier Libæk.

HETE KANDIDATER: Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif og EUs utenrikssjef, Federica Mogherini. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HETE KANDIDATER: Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif og EUs utenrikssjef, Federica Mogherini. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Kan overraske

Libæk sier at han tror alle som står på top fem-listen har en sjanse til å vinne, men understreker at komiteen kan overraske.

ALT KAN SKJE: Ivar Libæk tror alle som står på Nobelinas topp fem-liste har en sjanse til å vinne, men sier også at Nobelkomiteen kan overraske. Foto: Nobelina
ALT KAN SKJE: Ivar Libæk tror alle som står på Nobelinas topp fem-liste har en sjanse til å vinne, men sier også at Nobelkomiteen kan overraske. Foto: Nobelina Vis mer

- Vi tror alle som står på vår liste har en mulighet, men det hadde ikke forundret meg om noen nye, ukjente vinner på fredag, sier Libæk, som henviser til prisutdelingen i 1995, da Józef Rotblat og Pugwash-bevegelsen vant for å redusere atomvåpenets rolle i internasjonal politikk.

- Det var veldig mange som ikke hadde hørt om dem og deres arbeid. Nobelkomiteen kan overraske, og jeg er spent på om de for eksempel vil velge en menneskerettighetsaktivist i år. Vi står i alle fall på vår liste.

Selv om Libæk både har fulgt med på Nobelprisen og skrevet bøker om den de siste 20 årene, tør han ikke å rangere de fem favorittene.

- Jeg har gjettet i mange år, men har bare gjettet riktig en gang, forklarer han.

Hemmelighold

Årets fredsprisvinner offentliggjøres klokka 11 på fredag, og årets kandidatliste, med 318 nominerte, er den lengste noensinne.

Heller ikke PRIOs årlige liste over sannsynlige vinnere har noen gang klart å gjette seg fram til fredsprisvinneren.

Ifølge BBC er det vanskelig å forutse vinneren på grunn av hemmelighetsholdet rundt prisutdelingen. Nominerte kandidater holdes hemmelig i 50 år, men de som er kvalifisert til å nominere kandidater avslører ofte hvem de har nominert.

I år anser avisa menneskerettighetsaktivist, Svetlana Gannusjkina som en god kandidat. Ali Akbar Salehi og Ernest Moniz, som har vært med på å forhandle seg fram til Irans atomavtale, Colombias fredsavtale og Syrias «hvite hjelmer» er også nevnt.