Klar tale fra Chriac til Bush

PARIS (Dagbladet): Etter de voldsomme demonstrasjonene i Berlin og det blomstrende russisk-amerikanske vennskapet, mente Frankrikes president Jacques Chirac at det var på tide å si ting rett ut til George W. Bush på hans første offisielle besøk i Paris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trass i gjensidige vennskapsforsikringer fra «Jacques» og «George» tok Chirac opp viktige spørsmål de to ikke er enige om. Som for eksempel Kyoto-avtalen eller den amerikanske jordbruks- og stålproteksjonismen. Han dvelte også så lenge ved utviklingshjelp i Afrika, at det virket som en leksjon for den trette amerikanske gjesten.

- Vi har hatt en tett, ærlig og vennlig dialog, understreket Chirac.

- Chirac er en god venn, personlig og av USA, kvitterte Bush.

Sinte demonstranter

Den amerikanske presidenten ble møtt av mange tusen demonstranter i Paris og Caen, dit han reiser i dag for å minnes de amerikanske soldatene i annen verdenskrig.

- Bush, det er du som er terrorist. Ja til fred, nei til krig, sto det på noen av plakatene.

Lederen for bøndenes fagforening José Bové, fant det sjokkerende å se Chirac rulle ut den røde løperen for Bush når man vet at USA gir blaffen i Europa.

Paris godtar ikke at Washington ser på alt som relatert til terrorisme og den onde aksen. Men samtidig var Jacques Chirac det første statsoverhodet som besøkte George W. Bush etter 11. september og det glemmer ikke «George».

På pressekonferansen i går ba Bush Pakistans president Pervez Musharraf om å «vise til resultater» mot terrorisme, og var mer interessert i det enn i rakett-prøveoppskytingene de siste dagene. Endringen i tonefallet understreket en skarp advarsel.

Bush sa også at Russland er klar over faren ved å levere kjernefysisk utstyr til Iran, som ikke må få bruke det til våpen. Han annonserte at USA vil sende nye utsendinger til Midtøsten i neste uke og at disse blant annet skal få i stand en ordentlig palestinsk sikkerhetsstyrke.

Middag for to

I går kveld hadde de to vennene en bedre middag, mens fruene Laura og Bernadette spiste for seg. I dag går ferden til Normandie og minnestunden, den første en amerikansk president har utenfor USA på Memorial Day.