Klar tale fra Raja: - Generaliserende

Abid Raja mener Durek Verrett kommer med drøye påstander om nordmenn og rasisme i nytt intervju.

HARDT UT: Stortingsrepresentant Abid Raja mener Durek Verrett er generaliserende når han snakker om nordmenn og rasisme. Foto: (f.v.) Christian Roth Christensen, Bjørn Langsem / Dagbladet
HARDT UT: Stortingsrepresentant Abid Raja mener Durek Verrett er generaliserende når han snakker om nordmenn og rasisme. Foto: (f.v.) Christian Roth Christensen, Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Den selvutnevnte «sjamanen» Durek Verrett (44) har vært mye omtalt i Medie-Norge siden han ble kjent som prinsesse Märtha Louises (47) nye kjæreste i vår.

Nylig åpnet amerikaneren seg opp om rasismemeldinger overfor Dagbladet, noe han mener står sterkt i Norge. Her forteller han at diskriminering og fremmedhat er utbredt i landet vårt.

- Ja, det finnes rasisme i Norge - mye av det. Det samme gjelder for resten av verden, sa han.

KJÆRESTER: Märtha Louise (47) og Durek Verrett (44). Foto: Agnete Brun / Dagbladet
KJÆRESTER: Märtha Louise (47) og Durek Verrett (44). Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

I et intervju med The Sunday Times forteller 44-åringen at han har mottatt grove rasistiske meldinger.

- Folk sier at de vil henge meg fra et tre, at ingen «n****» skal inn på Slottet, sa han til avisa.

PRINSESSEN: Märtha Louise og kjæresten Durek Verrett gjestet God Morgen Norge på TV 2 torsdag 16. mai. Video: TV 2 Se hele saken her: https://www.tv2.no/a/10611424/ Vis mer

- Drøy påstand

Stortingsrepresentant Abid Raja reagerer på uttalelsene til Verrett.

- Selvsagt finnes det rasisme i Norge, det vet alle, og det finnes i alle leirer, blant hvite nordmenn og blant brune nordmenn. Men at nordmenn skal være utpreget rasistiske, det er en ganske drøy påstand, sier Raja til Dagbladet.

Verrett sa også at «vi ikke har utviklet nok medfølelse, toleranse, aksept eller kjærlighet for våre medmennesker». Raja mener at nordmenn flest innehar disse kvalitetene.

- Så vil jeg si til Verrett: Ikke generaliser om du har blitt møtt med rasisme. Nordmenn flest har faktisk veldig godt utviklet medfølelse, toleranse, aksept og kjærlighet for våre medmennesker, sier Raja.

- I Verretts tilfelle kan det jo tenkes at det ikke bare handler om rasisme, men også om sjamanisme, legger han til.

Har fått trusler

Rajas foreldre kommer fra Pakistan, og med sin etniske bakgrunn har politikeren vært tydelig på at han ønsker å kjempe mot rasisme og ekstremisme.

Han har selv opplevd trusler, og i fjor ble en mann dømt til to år og seks måneders fengsel for å ha truet Venstre-politikeren.

Ifølge Raja har han kjent på forskjellsbehandling siden han var ung.

- Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg ble nektet adgang på utesteder, mens mine «kronisk» norske venner fikk gå inn i ungdomsåra, sier politikeren.

Raja mener Verrett har blitt vist åpenhet etter at det ble kjent at han var kjæreste med prinsesse Märtha Louise i mai i år.

- Han er tross alt blitt tatt godt imot av hele kongefamilien; mer inkludert enn det blir man ikke.

REAGERER: Stortingsrepresentant Abid Raja har selv mottatt trusler. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
REAGERER: Stortingsrepresentant Abid Raja har selv mottatt trusler. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Rasismen er utbredt

Nestleder ved Antirasistisk Senter, Mari Linløkken, forteller til Dagbladet at de ofte får meldinger om liknende hendelser som Abid Raja forteller om.

- Det skjer fortsatt, vi har merket en viss utvikling der, sier Linløkken.

ELSKER NORGE: Torsdag morgen besøkte prinsesse Märtha Louise (47) og hennes nye kjæreste, den selvutnevnte «sjamanen» Durek Verrett (44), studioet til «God morgen Norge» på Aker Brygge. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Hun forteller at hun ikke vet hva Verrett har opplevd, men at hun kan forstå at han har vært i hardt vær. Hun mener at man spesielt får mye hatefulle kommentarer om man velger å stå fram i medier.

- Ytrer man seg i offentligheten, blir man ofte utsatt for grov sjikane, sier hun, og legger til:

- Når du er topp-politiker, har du tatt et valg om å stå i blesten, og da får man mye usaklig og negativ omtale. Men man er nok litt mer hardhudet på det nivået.

Situasjon forverret

Ifølge Linløkken, som har jobbet med antirasisme siden 1979, har hun merket en økning de siste åra i hatkriminalitet. Ifølge henne er rasismen i Norge et merkbart problem.

- Med det inntrykket jeg sitter med, har det vært en økning de siste åtte-ni åra, forteller hun.

Linløkken er enig med Verrett i at rasismen her til lands er omfattende, men at man ikke kan dra alle over én kam.

ANTIRASISME: Nestleder i Antirasistisk Senter, Mari Linløkken, mener rasismen i Norge er utbredt. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
ANTIRASISME: Nestleder i Antirasistisk Senter, Mari Linløkken, mener rasismen i Norge er utbredt. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Jeg vil si at den er ganske utbredt, men det er ikke generelt slik at alle nordmenn uttrykker rasisme. Men mange har fordommer som går i rasistisk retning uten at de utøver dem, sier hun.

Hat i sosiale medier

Linløkken forteller at det foregår i aller høyeste grad på sosiale medier (fork. «some») og ulike nettråder, noe Raja selv fortsatt erfarer.

- Også i dag, i mitt politiske virke, får jeg mye rasistisk hat på some. Slik mange kvinner får sexistisk hat, sier han.

Politikeren tviler likevel ikke på at Verrett opplever hat, og synes det er dårlig oppførsel fra de det gjelder.

- Det er dårlig gjort mot Verrett at han utsettes for rasisme i Norge. Gode nordmenn oppfører seg, dårlige nordmenn kjennetegnes av dårlig eller manglende folkeskikk, sier han.