Klar tendens: - Veldig viktig

Bruken av droner i krigen har økt den siste tida. Det kan være en fordel - både for Ukraina og Russland.

ØKER BRUKEN: Både Russland og Ukraina øker bruken av droner. Eksperter og forsvarstopper mener Russland nå er langt bedre rustet for å møte trusselen fra ukrainske droner. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
ØKER BRUKEN: Både Russland og Ukraina øker bruken av droner. Eksperter og forsvarstopper mener Russland nå er langt bedre rustet for å møte trusselen fra ukrainske droner. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB Vis mer
Publisert

Ukraina har i flere måneder forberedt seg på en motoffensiv for å gjenerobre russiskokkuperte områder i landet.

Men siden den ble iverksatt 10. juni, har de ukrainske styrkene hatt liten framgang på slagmarken.

Eksperter og forsvarstopper tror det kan skyldes at Russland har endret taktikk, og peker blant annet på at det russiske militæret nå er langt bedre rustet for å møte trusselen fra ukrainske droner. Samtidig benytter de i økende grad egne droner.

Det kan gi flere fordeler, mener norske eksperter.

- Veldig viktig

Ukraina har langt færre - og eldre - kampfly enn Russland, noe som har gjort at de gjennom hele krigen har vært underlegne i lufta.

Det ukrainske militæret har imidlertid lenge vært gode til å benytte droner i krigføringen sin. Den siste tida har droneaktiviteten økt, både fra russisk og ukrainsk side.

- Det er en naturlig utvikling. Gjennom krigen har man sett hvor effektive droner kan være, og begge parter har derfor lært å integrere dem i forskjellige oppdrag. Dronebruken har blitt mye mer sofistikert den siste tida. Det er et veldig viktig element i krigføringen, sier pensjonerte generalløytnant Arne Bård Dalhaug til Dagbladet.

Årsaken til at små droner med kort rekkevidde har vært så effektive er at krigen hittil har vært relativt statisk, forklarer Russland-forsker og førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen, Lars Peder Haga.

EKSPERT: Lars Peder Haga. Foto: Forsvaret
EKSPERT: Lars Peder Haga. Foto: Forsvaret Vis mer

- Bruken av droner har vært økende gjennom hele krigen, men den siste tida har vi spesielt sett en økning i bruken av såkalte «FPV-droner» (First Person View, journ.anm.), sier han.

FVP-droner gjør det mulig for flygeren å se det den filmer i sanntid. Det gjøres ved at dronens kamera er direkte koblet til en skjerm mens den flyr.

- Når disse blir utstyrt med sprengstoff, for eksempel fra en panserverngranat, kan de brukes til å finne og angripe mål med stor presisjon fra en skjult stilling. «Vanlige» droner med kamera gjør det vesentlig enklere å kartlegge ulike mål, i tillegg til at det kan gi et godt overblikk over motstanderen. Slike droner kan derfor gi større innsikt i hvor det kan være lurt å angripe, hvor man kan forvente et angrep fra fienden og i hvilke områder man burde styrke sitt eget forsvar, forklarer Haga.

Russiske myndigheter frykter at USA vil sende «terrormygg» med droner etter den høye vannstanden i Kherson. Video: AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

Store fordeler

Begge parter har altså intensivert bruken av droner i krigføringen. Men hvordan de to landene bruker droner, er imidlertid noe ulik.

- Russland har fått mange såkalte «selvmordsdroner» eller «kamikazedroner» fra Iran lang tid. Tidligere ble disse brukt mest i angrep rettet mot infrastruktur, men nå brukes de også i stor grad aktivt på slagmarken, forklarer Dalhaug.

Ukraina har i større grad utstyrt mindre avdelinger med droner, påpeker Dalhaug.

EKSPERT: Generalløytnant Arne Bård Dalhaug. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EKSPERT: Generalløytnant Arne Bård Dalhaug. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Grupper på sju-åtte soldater har oftere og oftere med seg droner når de beveger seg rundt. Nå kjører de nærmest ikke rundt et hushjørne en gang uten å sjekke ut område med drone først. Det er veldig lurt, for hvis du ser fienden før han ser deg har du alle fordelene på din side. Og hvis du ser fienden uten at han ser deg, vil du i tillegg ha mulighet til å føre bombekastere inn mot fienden uten å eksponere deg selv, sier han.

Generelt er ubemannede droner svært fordelaktig i en krig, ifølge ekspertene.

- Det åpner for helt andre muligheter enn før, da man i større grad var avhengig av bemannede fly. Nå trenger man ikke å risikere soldatene på samme måte, og små, enkle droner er selvfølgelig mye billigere å kjøpe og drifte. Det betyr at avdelinger på lavt nivå kan få oversikt over det nærmeste området sitt fra lufta på en måte de ikke ville fått før, sier han og understreker at det samtidig krever en del å lære opp soldatene til å bruke teknologien riktig.

Han legger til:

- Det er ingen tvil om at det er mange fordeler ved å bruke droner i krigføring, men dette kappløpet går veldig fort: Fordelene kommer raskt, samtidig som mottiltakene utvikler seg i en enorm fart. Det fører til at disse fordelene sjeldent vedvarer over tid.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer