Klar til å evakuere

Den norske ambassaden i Jordan har satt i gang beredskapstiltak med tanke på evakuering om det blir krig i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AMMAN (Dagbladet): Mens våpeninspektørene leter etter masseødeleggelsesvåpen i Irak, forbereder de vestlige ambassadene evakueringsplaner for Jordan med tanke på en mulig krig.

Den norske ambassaden har blant annet sendt ut et skriv til nordmennene i Jordan for å gjøre dem klar over situasjonen.

«Den enkelte må i første rekke selv vurdere når man eventuelt synes det beste vil være å reise hjem til Norge, alternativt til et annet sted i regionen. En utvikling som gjør det aktuelt å forlate Jordan kan komme til å skje raskt når en krig først har brutt ut, og utreise med fly kan da fort bli vanskelig å gjennomføre,» står det blant annet i skrivet.

Sinne i gatene

Ved en Irak-krig frykter man at islamistiske grupper i Jordan kan reagere med sinne og harme mot vestlige borgere.

For litt over en måned siden ble en amerikansk diplomat skutt i Amman. Drapet har ført til at vestlige ambassader og firmaer har skjerpet sikkerheten rundt sine ansatte betraktelig. Jordanske myndigheter har også ringet inn ekstremister i byen Ma'an.

- Det at vi har tatt kontakt med den norske kolonien, betyr ikke at vi regner med en krig.

Beredskap

Fra norsk side jobber man aktivt i Sikkerhetsrådet nettopp for å unngå krig og løse konflikten med fredelige midler. At vi har oppdatert beredskapsplanen, er mer en forsikringspremie.

- Enhver norsk ambassade skal ha beredskap for å assistere norske borgere, sier ambassadøren i Jordan, Sverre Stub.

Ved en Irak-krig vil luftrommet over Jordan mest sannsynlig bli stengt. Derfor oppfordrer den norske ambassaden nordmennene til å sørge for at deres biler er i god stand og at de sørger for å ha både full bensintank og reservetank.

Flere Midtøsten-eksperter tro det blir krig i Irak i januar eller februar, og evakueringsplaner for vestlige borgere er lagt i de fleste land i Midtøsten.

Stemningen i de jordanske gatene er antiamerikansk. Folkets sympati ligger hos irakere og palestinere. Hvis USA angriper Irak, frykter man at dette kan gå ut over vestlige borgere bosatt i området.

PLANENE KLARE: Norges ambassadør i Jordan, Sverre Stub, har nå sendt ut et brev til norske borgere i Jordan for å forberede dem på at en eventuell Irak-krig kan føre til at nordmenn i Jordan må evakueres fra landet. - Men vi håper i det lengste at vi klarer å unngå krig, sier Stub.