- Klar til å hjelpe Irak, når de ber om det

Fogh Rasmussen legger fram plan for et sterkere Nato.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Newport (Dagbladet): Enkelte Nato-land vil gjøre hva som er nødvendig for å bistå Irak i kampen mot IS.

- Hvis Nato får en forespørsel om bistand fra Irak, vil vi vurdere å bistå med oppbygging av forsvarskapasiteter, sa Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen på en pressekonferanse i ettermiddag.

Utveksle informasjon om fremmedkrigere Han sa at det har vært en bred debatt om utfordringene i Syria og i Irak på toppmøtet.

- Debatten følger to spor: Det enkelte medlemsland som vil ta de nødvendige skritt for å hjelpe Irak, og jeg ønsker dette velkommen. Det internasjonale samfunnet må gjøre alt som er mulig for å stoppe disse farlige terroristene. Det andre sporet er Nato-sporet: Vi har besluttet at hvis vi får forespørsel fra den irakiske regjeringen, er vi klare til å vurdere å bidra i oppbygging av forsvarskapasitet, sa Fogh Rasmussen.

Han minnet om at Nato har erfaring fra en slik rolle.

- Vi har også bestemt at Nato kan spille en koordinerende rolle når det gjelder tiltak fra enkeltland. Vi har også besluttet å samarbeide om informasjonsutveksling om tilbakevendende utelandske krigere. Det er viktig ut fra et sikkerhetssysnpunkt, sa Fogh Rasmussen.

En for alle, alle for en Han sa at det er bred enighet i Nato om at aksjonsplanen er tilpasset det dramatiske sikkerhetsbildet i Europa.
De 28 medlemslandene ble i dag enige om å opprette en ny hurtigreaksjonsstyrke som generalsekretær Anders Fogh Rasmussen kaller en spydspiss i alliansen.

Den nye styrken bærer navnet Very High Readiness Joint Task Force, består av 3.000-5.000 mann og skal kunne settes inn på rundt to dager.

- Denne spydspissen vil inneholde flere tusen bakkesoldater som er rede til å reise innen dager med støtte fra luft-, sjø- og spesialstyrker, sier Fogh Rasmussen.

— Avgjørelsen sender et klart budskap: NATO beskytter alle medlemsland, til enhver tid. Og det sender et klart budskap til alle mulige angripere: om dere skulle vurdere å angripe et medlem, vi du møte hele alliansen.

Styrken blir en del av NATOs eksisterende beredskapsstyrke, som har 40.000 soldater og en responstid på 5 til 30 dager. — Beredskapsplanen vår skal forsvare NATO-land. Den er helt i tråd med våre internasjonale forpliktelser.

Og den skal sørge for at NATO forblir sterkt, rede, robust og klart til å møte aktuelle og fremtidige utfordringer, sier Fogh Rasmussen.

Mer synlig i øst Han sa at Nato kommer til å være mer synlig i øst i tida framover.
- Det er også et sterkt signal, sa han.

Georgia med? Fogh Rasmussen slo fast at utenforstående land ikke har noen rett til å motsette seg en utvidelse av NATO. Han vil framskynde arbeidet med å gi Georgia medlemskap i alliansen.

- Nato har ambisjoner om å utvide østover. Intet tredjeland har vetorett om utvidelse, slo han fast.

Det er nå klart at det neste Nato-toppmøtet blir i Polen.

REDE: Avtroppende generalsekretær i NATO Anders Fogh Rasmussen sier Nato er klar til å hjelpe Irak. Bildet er fra Arendalsuka tidligere i år. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
REDE: Avtroppende generalsekretær i NATO Anders Fogh Rasmussen sier Nato er klar til å hjelpe Irak. Bildet er fra Arendalsuka tidligere i år. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer