Klar til å storme

Etter at politiet har forhandlet med kaprerne i hele natt, er de britiske spesialstyrkene SAS nå klare til å storme Boieng 727-maskinen på Stansted utenfor London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I natt var det plutselig hektisk aktivitet rundt Boieng 727-maskinen, og flere kjøretøyer kjørte inntil flyet. Visepolitimester i Essex, John Broughton, sa til Dagbladet i går kveld at dette ble gjort for at gislene skulle få mat, friskt vann, medisiner og medisinsk utstyr.

Ifølge britisk fjernsyn har flyet i morgentimene i dag fått ny generator for at passasjerene i det kaprede flyet skal få frisk luft og lys.

Styrker fra den britiske spesialenheten Special Air Service (SAS) skal nå stå klar til å storme det kaprede flyet som står på Stansted flyplass nordøst for London.

SAS er en miltitær spesialavdeling som regnes som kanskje verdens beste i det som kalles «black operations» - såkalte sorte operasjoner - som blant annet inkluderer anslag mot terrorister, etterretning og sabotasjevirksomhet.

Men politiets taktikk er sannsynligvis først å forhandle. I gisselsituasjoner er taktikken i slike situasjoner å bytte mat, drikke og medisiner mot gisler.

- Vi har en dialog med kaprerne. Så lenge samtalene fortsetter, er det positivt, sier visepolitimester Broughton.

I løpet av natten og morgentimene er ingen flere gisler blitt løslatt. Fremdeles er 157 gisler i flyet.

Kaprernes krav er at en tidligere guvernør som sitter fengslet i et Taliban-fengsel, skal løslates. Regjeringstalsmenn fra Taliban-regimet i Afghanistans hovedstad Kabul sier ifølge britisk presse at dette ikke er aktuelt.

Politiet frykter at situasjonen kan komme til å trekke i langdrag. Etter hvert som nervekrigen fortsetter, øker sannsynligvis sjansen for et uventet angrep fra SAS-styrkene.

VÆPNET: Britiske spesialstyrker patruljerer utenfor det kaprede flyet.