Klar til å ta over hvis ikke Ap viser ansvar

- Hvis ikke Ap ønsker å ta ansvar og forhandle fram en budsjettløsning, må andre ta over, sier KrFs parlamentariske nestleder, Einar Steensnæs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Steensnæs legger ikke skjul på hva som blir konsekvensen hvis regjeringen ikke viser vilje til betydelige innrømmelser i budsjettforhandlingene, som starter i dag. Men han presiserer at sentrumspartienes primære ønske er å få til en budsjettløsning.

- Men det krever jo at Ap samarbeider. De må forstå alvoret. Vi har klare og omfattende krav. Det er ikke snakk om kakepynt. Det må gjøres noen skikkelige spatak og endringer i budsjettet.

- Det tror jeg Ap nå må ha skjønt. Og gitt at de har en realistisk oppfatning av situasjonen, vil muligheten for å finne en løsning være til stede.

- Hvis det ikke blir gjort noen skikkelige «spatak», hva skjer da?

- Det er opp til Ap. De vet hvordan det går hvis de ikke får et budsjett igjennom. Landet skal ha et budsjett. Hvis ikke Ap ser at det må gis innrømmelser, må andre ta over. Dersom Ap ikke ønsker å ta ansvar og forhandle fram en løsning, vil sentrumspartiene om nødvendig ta ansvaret. Det vil også være en mindretallsløsning, men vi kan ikke se for oss noe annet alternativ i dag, sier Steensnæs.

Eksplosiv blanding

Sentrumspartiene er i ferd med å legge fram en kravliste som vil endre kraftig på Stoltenberg-regjeringens budsjettprofil.

Skal kravene oppfylles, må Stoltenberg legge bort både utbytteskatt og konjunkturavgift, som først og fremst var rettet inn mot rikinger og næringsdrivende. Dessuten må han fjerne moms på reiseliv og transport.

Mest sannsynlig må han også senke matmomsen, for her har også Høyre og Frp meldt seg på.

Kravene kan føre til omkalfatringer på nærmere 20 milliarder kroner. Så mye er det aldri blitt flyttet på i en budsjettbehandling. Samtidig binder sentrumspartiene seg opp i skarp retorikk. Budsjettkravene og Steensnæs' ord kan lett bli en eksplosiv blanding.

Ap's dilemma

I første omgang kan det føre til at forhandlingene strander. Da må Stoltenberg presentere følgende alternativ for Arbeiderpartiets landsmøte som starter 9. november:

Enten må regjeringen forsøke å få flertall for budsjettet sammen med Høyre, eller så må man belage seg på å gi fra seg regjeringsmakta.

Verken regjeringen eller noen av opposisjonspartiene ser bort fra at budsjettforhandlingene kan ende i kaos og krise. Det blir resultatet hvis verken regjeringens eller noen av opposisjonspartienes forslag har utsikter til å få flertall. Carl I. Hagen vil trolig få med seg sentrum på å behandle statsbudsjettet etter det gamle systemet som tillater slalåmkjøring. Verken Høyre eller Ap er innstilt på det. Dermed kan man stå overfor et tilsynelatende uløselig problem.