Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klar til angrep

NATO er klar til å angripe militære mål i Kosovo og Serbia. Nå som serberne ser ut til å ha mistet alle hemninger, og har startet en storaksjon på mange fronter, er angrep trolig uunngåelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Serberne har de siste ukene fraktet inn store meng- der krigsmateriell og soldater. 40 000 soldater skal være i provinsen, det er en dobling siden slutten av januar. De er tungt væpnet, med tanks og tungt- artilleri.

Ledende vestlige politikere har lenge sagt at de ikke vil tillate en ny humanitær katastrofe i Kosovo. Med en serbisk storoffensiv i gang, er den humanitære katastrofen allerede et faktum.

UCK-geriljaen er mye bedre væpnet enn da de tapte på slagmarken i sommer. De har blant annet fått antipanservåpen som kan stanse de serbiske tanksene. Men det er uklart hvor mye motstand de kan, eller vil, yte i åpent landskap.

NATO har en overlegen flystyrke og overlegne våpen. Men den jugoslaviske hæren har et godt luftvern, selv om mange av våpnene er gamle. Mye av luftvernskytset er gjemt i bunkere det vil være vanskelig for NATOs raketter å ta ut. Amerikanske militære er svært bekymret for at allierte liv skal gå tapt.

Et NATO-angrep vil begynne med Tomahawk krysserraketter skutt ut fra fregatter i Adriaterhavet. Når det meste av det serbiske antiluftskytset er tatt ut, kommer bombeflyene fra baser i Italia. Planen er trolig at angrepene går i bølger helt til Slobodan Milosevic viser vilje til å etterkomme verdenssamfunnets krav om å stanse terroren i Kosovo.