Klar til angrep

Navn: Nina DrangeAlder: 25Yrke: Daglig leder

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Hun er den første lederen av en bevegelse her til lands som ennå mangler telefon og kontor. Og dermed er det vel naturlig at hun lover at lokallagene skal få bestemme «alt» i den norske avleggeren av Attac. Men Stavanger-jenta skal saktens få erfare hva det vil si å bære staur, likevel. For da stiftelsesmøtet i Folkets Hus endelig var ferdig natt til fredag, hadde organisasjonen blitt enig med seg selv om å hete både Attac Norge og Noreg.
  • Ledervervet var den saken det sto minst strid om på møtet. 700 møtedeltakere trampeklappet den daglige lederen av Fellesrådet for Afrika inn i jobben. Men utover at betegnelsen «historisk begivenhet» ble mye brukt fra talerstolen, rakk forsamlingen å krangle om mye. Den diskusjonen som er mest egnet til å splitte nasjonen, spørsmålet om medlemskap i den europeiske union, ble foreløpig parkert. Først og fremst fordi sentrale nei-folk, med eksgeneral Kristen Nygaard i spissen, oppfordret debattantene til å la være å lage bråk om temaet.
  • Og dette er Nina Drange glad for. Selv er hun EU-motstander, men hun mener at tilhengerne også hører hjemme i Attac. - På den andre siden må vi kunne ha en debatt og ikke hysje ned ting. Og så lenge vi klarer å fokusere på sakene, vil vi klare å utrette mye, sier Drange til Klassekampen.
  • De sakene hun sikter til, er heller ikke småting, akkurat. Attac ble dannet i Frankrike i 1998, har etter hvert fått en viss verdensutbredelse og lover fortsatt mye: Den skal bekjempe internasjonal spekulasjonsøkonomi, fjerne skatteparadisene, slette fattige lands gjeld, skape kontroll over internasjonale investeringer og forsvare velferdssystemene. Alt dette velger organisasjonen å forkorte til et folkekrav om demokratisk styring av markedskreftene, noe det neppe blir enkelt å få verdens politikere til å innfri. Men det er fortsatt lov å håpe.
  • Med seg i styret har Drange den nylig avgåtte generalsekretæren i Norsk Folkehjelp, Halle Jørn Hanssen, og ellers «hele» norsk venstreside. Tautrekkingen under stiftelsesmøtet endte med et styre som er sterkt dominert av SV, Ap og Rød Valgallianse. En av de mer kuriøse konsekvensene av dette var at nestlederkandidat og urbanist Erling Fossen meldte seg ut av Attac på stedet, men også representanter fra mellompartienes ungdomsorganisasjoner uttrykker skepsis til manglende politisk bredde i organisasjonen.
  • Attacs norske leder har ikke sagt noe om hvorvidt hun er glad for det, men jenta som startet sitt liv som politisk aktivist med å lede Operasjon Dagsverk, er kjent som en dyktig organisator. Talefør er hun også, og telefon har hun på kontoret sitt. I Fellesrådet.