Klar til kamp i avgjørende helg for Ukraina

Vitalij Telnov er en av veteranene blant demonstrantene på uavhengighetsplassen i Kiev. Han har ansvar for å forsvare en av barrikadene som regimemotstanderne har bygget. I helga er han klar for både provokatører og politi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV (Dagbladet): - Vår revolusjon er fredlig, men vi er klare, sier Telnov til Dagbladet. Vi er på uavhengighetsplassen, episenteret for dette opprøret mot en korrupt president Viktor Janukovitsj som for to uker siden snudde, og likevel ikke skrev under på samarbeidsavtalen med EU.

Sloss mot politiet
Flere meter høye barrikader er bygget av sandsekker og annet materiale her på Uavhengighetsplassen. Telnov sitter og varmer seg rundt ei tønne med brennende ved.

- Vi er ansvarlige for å forsvare denne barrikaden. Presidenten har ingen troverdighet etter volden han brukte. Vi må vende oss mot Europa for å få demokratiske strukturer, og kravet er at Janukovitsj må gå av eller skrive ut nyvalg, sier Telnov.

Han var med i slaget på onsdag, da opprørspolitiet hadde fått beskjed om å bruke mye mindre vold enn natta til 1. desember. Og han forteller hvorfor politiet trakk seg tilbake.

- Det var dramatisk. I prinsippet var det en opprørspoliti mot en demonstrant den natta. Men stadig flere frivillige strømmet til. Drosesjåfører kjørte folk gratis til sentrum for å demonstrere. Alle hjalp til, og til slutt trakk de seg tilbake, sier Telnov.

Demonstrantene hoder stand i gata. I går var det flere ti-tuseren. Men i dag og i morgen er det ventet mange hundre tusen, kanskje mer enn en million. De skal vise presidenten en mur av motstand.

Mur av motstand
En mur av motstand var det også da regjeringen og opposisjonen for sørste gang i dette ukrainske dramaet møttes ansikt til ansikt i går. Opposisjonsleder og verdensmester i tungvektsboksing, Vitalij Kltsjko, holdt Janukovitsk ansvarlig for krisa i Ukraina.

- Det vil få fryktelige konsekvenser for landet, og for deg, sa Klitsjko direkte til Janukovitsj og holdt presidenten personlig ansvarlig for volden.

PROVOKATØR? Her geleider Janukovitsj-motstandere ut en mann de mener er provokatør, etter at han har fått bank. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
PROVOKATØR? Her geleider Janukovitsj-motstandere ut en mann de mener er provokatør, etter at han har fått bank. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

- Du er personlig ansvarlig for det som skjer, og for det som vil skje i landet, sa Klitsjko. Han la til at justisministeren må holdes juridisk ansvarlig for de brutale angrepene på demonstrantene.

Janukovitsj sa at det var vold på begge sider.

Det var ikke dialog som preget møtet, men kald konfrontasjon Derfor tyder mye på at det ukrainske dramaet igjen vil bli avgjort i Kievs gater. Og der er motstanderne av Januklovitsj forberedt.

Provokatør får bank
Noen dialog var det heller ikke i stabshovedkvarteret på Uavhengighetsplassen i går. En mørbanket gutt med kraftig blåveis og blod i ansiktet ble veldig bestemt geleidet ut av to omtrent like unge gutter.

- Han er en provokatør, sier de to som førte den forslåtte gutten ut av opprørernes hovedkvarter. Snart etter får en ennen ung mann samme behandling.

For Kiev syder av rykter om provokatører, og folk som er godt betalt for å infiltrere fiendens leir. Det er alvor nå, og folk er tvunget til å velge side i en nesten revolusjonær situasjon.

Til helga skal motstanderne og tilhengerne av president Viktor Janukovitsj måle krefter i Kievs gater.

KLARE TIL KAMP: Demonstrasjoner i Kiev, Ukraina i forbindelse med opprøret mot President Janukovitsj. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
KLARE TIL KAMP: Demonstrasjoner i Kiev, Ukraina i forbindelse med opprøret mot President Janukovitsj. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

På Uavhengighetsplassen er Vitalij Telnov og hans kamerater klar. Og det går rykter om at presidenten selv kommer og taler til sine kjernetilhengere, hvis de klarer å mobilsere mange nok på Europaplassen i dag.

Et steinkast unna holder opposisjonen til, i den opprørslandsbyen av telt og barrikader som de har bygget etter at de to ganger har blitt prøvd jaget bort av opprørspoliti, og som forsvares av blant annet Telnov. Det er ikke mer enn 200 meter mellom de to plassene. Frykten er at de to gruppene støter sammen i voldelige sammenstøt.

BARRIKADEBYGGER: Vitalij Telnov som er med på demonstrasjonenen.
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
BARRIKADEBYGGER: Vitalij Telnov som er med på demonstrasjonenen. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer