STORMANNSGAL: Den pensjonerte militærmannen og ingeniøren Nouri Tawil (63) har vært i krig for Kadhafi både i Tsjad og i Libanon. — Vi hadde ikke noe i noen av landene å gjøre. Det handlet bare om at Kadhafi ønsket å være en stor internasjonal leder som skulle vise seg fram i verden. Men nå skal vi ta ham, sier Nouri. I Benghazi lærer han nå opp sivile libyere i hvordan håndtere våpen. Foto: Tomm W. Christiansen
STORMANNSGAL: Den pensjonerte militærmannen og ingeniøren Nouri Tawil (63) har vært i krig for Kadhafi både i Tsjad og i Libanon. — Vi hadde ikke noe i noen av landene å gjøre. Det handlet bare om at Kadhafi ønsket å være en stor internasjonal leder som skulle vise seg fram i verden. Men nå skal vi ta ham, sier Nouri. I Benghazi lærer han nå opp sivile libyere i hvordan håndtere våpen. Foto: Tomm W. ChristiansenVis mer

Klar til kamp mot Kadhafi om to dager

Med stjålet militærlue fra en av Kadhafis krigere vil 16-årige Abderauf Bayau nå knuse den forhatte libyske lederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BENGHAZI (Dagbladet): På en av Muammar Kadhafis gamle militærforlegninger i kystbyen Benghazi møter flere tusen sivile libyske menn opp hver morgen. Målet er å få nok kunnskap til å bruke våpen og dra vestover i landet og kjempe mot Kadhafis styrker.

De som nå får opplæring, har aldri før brukt våpen. Det er sivile libyere, studenter, ingeniører, leger og businessmenn, som vil være med i frigjøringskampen for deres nye Libya. Her er det ikke plass for lederen gjennom de siste 42 årene, Muammar Kadhafi.

- Skolen har vært stengt siden revolusjonen startet den 17. februar. Jeg har tenkt en stund på dette, og nå er jeg klar for å dra ut til fronten, og har støtte fra familien min, sier den 16-årige unggutten Abderauf Bayau.

Hunden Kadhafi
I hele sitt liv har han vokst opp med Kadhafi som landets store leder. Han har mislikt det hele. 16-åringen er luta lei av å si vers som hyller det han kaller «hunden Kadhafi». Da Bayau fulgte med på revolusjonene i Tunisia og Egypt, fikk han mot. Tiden var omsider inne.

- Jeg har vært ute og protestert helt siden starten. Lua jeg har fant jeg på Khatiba-plassen (Muammar Kadhafis grønne plass i Benghazi), og den tilhører Kadhafis soldater. Nå skal jeg ut og ta dem, smiler Bayau.

KLAR TIL KAMP: Med en stjålet beret fra en av Muammar Gaddafis utsendte i Benghazi, er 16-årige Abderauf Bayau nå snart klar for å kjempe mot Gaddafis menn lenger vest i ørkenen. ? Endelig kan vi snakke og føle litt på friheten Gaddafi har stjålet fra oss. Jeg håper Libya skal bli like bra som Norge i framtida, sier Bayau. Foto: Tomm W. Christiansen
KLAR TIL KAMP: Med en stjålet beret fra en av Muammar Gaddafis utsendte i Benghazi, er 16-årige Abderauf Bayau nå snart klar for å kjempe mot Gaddafis menn lenger vest i ørkenen. ? Endelig kan vi snakke og føle litt på friheten Gaddafi har stjålet fra oss. Jeg håper Libya skal bli like bra som Norge i framtida, sier Bayau. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

Mangler våpen
Sammen med rundt 90 andre menn har 16-åringen drøye to timer med opplæring i hvordan bruke en kalashnikov. Den pensjonerte militærmannen og ingeniøren Nouri Tawil (63) leder energifullt og pedagogisk an.

Tawil tar fra hverandre en gammel kalashnikov, og forklarer nøye hvordan læreguttene og mennene i alderen 16-60 år skal behandle våpenet ordentlig for å unngå skader. Tawil spør etter hvert hva de ulike delene heter. Læreguttene og mennene svarer høyt og tydelig tilbake, med voldsomt engasjement. Siden folkehæren mangler våpen, lærer de sivile libyerne hvordan bruke våpen ved å se på læremestrene. Å bruke våpnene, gjør de først når det er alvor.

- Jeg har hatt to dager med opplæring. I går lærte vi å skyte ut gradraketter. I dag er det opplæring i bruk av kalashnikov. Jeg håper å være ved fronten om to dager, sier Bayau.

Bedre framtid
16-åringen sier han er lei av Kadhafi og hans grønne bok. Siden han begynte på skolen, har han ikke lært om annet. 

- Og hvis vi blir syke, må vi dra til Tunisia eller Egypt. Ikke noe fungerer i Libya. Kadhafi har tatt fra oss alt. Men etter at vi blir kvitt Kadhafi, håper jeg at Libya kan bli et like bra land å bo i som Norge, sier Bayau.

- HVA HETER DETTE?  Spør eks-militærmannen Nouri Tawil og tar en teknisk gjennomgang av den ene kalashnikoven folkehæren har disponibel til våpenopplæring. Hvoretter de rundt 90 libyerne roper svaret tilbake. Foto: Tomm W. Christiansen
- HVA HETER DETTE? Spør eks-militærmannen Nouri Tawil og tar en teknisk gjennomgang av den ene kalashnikoven folkehæren har disponibel til våpenopplæring. Hvoretter de rundt 90 libyerne roper svaret tilbake. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

Stormannsgal
Overalt hvor Dagbladet beveger seg rundt i det østlige Libya, er det bare smil og vennlighet vi møter. Folk er glade over endelig å kunne snakke høyt. Før kunne de ikke si et ord. Ikke en gang til sine nærmeste. Nå vil alle fortelle sine historier. 

- Kadhafi er gal. Han var den eneste som skulle være stjerne og populær i Libya, og han holdt stadig taler fordi han elsket at folk hyllet ham. Ingen andre fikk lov til å skinne. Han var for eksempel så redd for at noen skulle bli likt like bra som han, at fotballspillerne her i Libya ble kalt med nummer. Når vi så på tv sa de for eksempel: Nummer seks spiller ball til nummer åtte. De ble ikke engang nevnt med navn, sier en mann.

En annen tar over ordet:

- Nå har ikke Kadhafi vist seg på lang tid. Jeg er sikker på at han har fått slag og ligger syk på et rom. Han hadde aldri latt sønnene få lov til å prate på tv eller med journalister, slik de gjør nå. Det er en mann som skulle være i sentrum: Han sjøl, sier en annen.

Så fortsetter de sivile libyerne igjen våpentreningen. Om få dager skal de ut i fronten, for å kjempe mot Libyas mest forhatte mann, Muammar Kadhafi.

KULESKYVEREN: - Denne stanga er den som skyver ut kulene, forklarer Nouri Tawil energisk til de minst like interesserte sivile libyerne som vil ut for å bekjempe Libyas aller mest forhatte mann, Muammar Kadhafi. Foto: Tomm W. Christiansen
KULESKYVEREN: - Denne stanga er den som skyver ut kulene, forklarer Nouri Tawil energisk til de minst like interesserte sivile libyerne som vil ut for å bekjempe Libyas aller mest forhatte mann, Muammar Kadhafi. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer