Klar til krig

Sentrumsregjeringen går inn i sin skjebneuke og forbereder seg på en knallhard kamp for å overleve. Nå handler det ikke bare om hvorvidt regjeringen kan tåle et miljønederlag eller ikke. Nå står kampen om hvordan Norge skal styres i framtida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld hadde statsminister Kjell Magne Bondevik bestemt seg for én ting: Alle muligheter skal holdes åpne i kampen mot stortingsflertallet.

Målet er å bli sittende og snyte Jens Stoltenberg for seieren. Middelet er et rått taktisk spill som omhandler alt fra miljøpolitikk til hvordan landet skal styres.

Mistillit

Tirsdag behandles saken om et IT- og kunnskapssenter på Fornebu. Torsdag står kampen om gasskraftverk. I begge sakene føler sentrumstoppene at stortingsflertallet gjør et regelrett kuppforsøk mot regjeringens arbeidsrom. Derfor handler det ikke bare om det politiske innholdet i sakene. Den lille sentrumsregjeringen tar opp kampen mot stortingsflertallets detaljstyring og vil sette ned foten mot uholdbare styringsforhold. I denne kampen har de en alliert i tidligere statsminister Kåre Willoch.

Blant flere strategier vurderer nå regjeringen muligheten for å tvinge stortingsflertallet inn i et hjørne i gasskraftsaken:

  • Ikke stille kabinettsspørsmål
  • La være å følge stortingsflertallets gasskraftvedtak til punkt og prikke.
  • Dermed tvinge Høyre og Ap til å vurdere et mistillitsforslag.
  • På den måten sparker Bondevik ballen over til Jens Stoltenberg og Jan Petersen.
Godtar de ikke Bondeviks gasskraftløsning, må de vise for hele Norge at de sammen går på regjeringsjakt. Foreløpig er det helt usikkert om et mistillitsforslag vil få flertall. Jan Petersen sa til Dagbladet lørdag at han ikke ønsker et regjeringsskifte der Bondevik erstattes av Jens Stoltenberg. For Høyre vil det være politisk vanskelig å kaste Bondevik for å gi nøklene til Jens Stoltenberg. Et mistillitsforslag vil ikke handle om gasskraftverk, men regjeringsmakt.

Tidligere statsminister Kåre Willoch (H) skisserer selv en slik framgangsmåte. Han er rystet over opposisjonens oppførsel i striden om Fornebu-utbyggingen og gasskraftsaken. Willoch går så langt at han mener regjeringen rett og slett kan overse, og la være å etterleve, Stortingets vedtak.

- I gasskraftsaken ville jeg tatt Stortingets vedtak om CO{-2}-utslipp som et råd, men styrt videre i samsvar med det lovverk som gjelder. Stortinget har ved lov delegert denne myndigheten til regjeringen. Regjeringen skal derfor ta avgjørelsen. Er Stortinget misfornøyd, får de skaffe seg en ny regjering. Da må de framsette et mistillitsforslag, og regjeringsjakten som både Høyre og Ap benekter, vil være helt åpenbar. Politisk sett er det et hav av avstand mellom et kabinettsspørsmål og et mistillitsforslag, sier Kåre Willoch til Dagbladet.

Tar opp kampen

KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland sier til Dagbladet at regjeringen er rede til å ta opp kampen mot stortingsflertallets detaljstyring.

- Det verste nå er den totale overstyringen av regjeringen. Dette gjelder spesielt i Fornebu-saken, der det dikteres at det statlige Selskapet for industrivekst (SIVA) skal organisere og ivareta statens interesser på Fornebu, sier Valgerd Svarstad Haugland.

Også på dette området deler Kåre Willoch regjeringens frustrasjoner.

- Det er en av Grunnlovens forutsetninger at Kongen, det vil si regjeringen, skal fordele ansvarsområder og forretninger mellom regjeringens medlemmer, sier Willoch.

Knesette

Venstres Lars Sponheim sier til Dagbladet at regjeringen ønsker å bli sittende, men at regjeringen vil knesette at den ikke kan herses med.

Sponheim er mektig irritert på Høyres opptreden, og fnyser av høyreleder Jan Petersens invitasjon til samtaler på borgerlig side dersom regjeringen går av.

kristian.skard@dagbladet.no

astrid.g.handeland@dagbladet.no

POLITISK DRAMA: Kjell Magne Bondeviks mål er å fortsette som statsminister. Middelet er rått taktisk spill.