Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Klare brudd på etikk og folkeskikk!

Presse- og forlagstopper forbløffes over en ny bok som stempler dyslektikernes generalsekretær som mobber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Neste uke lanseres boka «Ett år i Ellens liv» der Dysleksiforbundets generalsekretær Marianne Grønner henges ut som sjefsmobber i ny bok.

Utgivelsen vekker nå skarpe reaksjoner blant ledende personer i forlags- og mediebransjen. En av de mektigste, Cappelens forlagssjef Anders Heger, mener forlaget Kolofon, som utgir boken, klart har misforstått sin rolle. Og han mener boka og forfatteren bryter klare etiske normer for forlagsbransjen.

Visste ikke

Boken, forfattet av lederutvikler og tidligere prest og sjelesørger Jan P. Hagberg, tar for seg opplevelsene og utviklingen til hans nære venninne Ellen Strøm, som har vært sykmeldt i halvannet år fra Dysleksiforbundets hovedkontor på Youngstorget i Oslo.

I boka identifiseres og beskrives forbundets generalsekretær særdeles skarpt. Uten at hun selv er blitt konfrontert med eller fått imøtegå en eneste av påstandene. Hun visste ikke en gang at det var skrevet bok, eller at hennes sykmeldte medarbeider følte seg mobbet.

- Klare brudd

- Det finnes mange lag når vi snakker om etiske normer rundt en bokutgivelse. Innerst er det juridiske - det man kan bli dømt for i retten. Deretter kommer selve etikken - hva er etisk akseptabelt? Og ytterst kommer det vi kaller god forleggerskikk. I dette tilfellet hersker det ingen tvil om at i allefall de to sistnevnte lagene er brutt, sier Heger til Dagbladet.no.

- Vi forleggere har ingen «Vær varsom plakat» slik pressen har. Men det har vært diskutert. Og selv om ingenting er skrevet, forholder vi oss til god gammeldags folkeskikk. Og dette er ikke folkeskikk, sier han om bokutgivelsen.

image: - Klare brudd på etikk og folkeskikk!

Heger er også svært kritisk til forlaget Kolofon, som til Dagbladet.no la alt ansvar over på forfatteren, og beskrev sin rolle til å være «som et litt avansert trykkeri».

- Her er det klart at mannen fra Kolofon misforstår foreleggers rolle både prinsippielt og juridisk. Jeg tror ikke han slipper unna, skulle utgivelsen havne i en rettssak, sier Heger til Dagbladet.no.

- Standrett

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund gjør det klart at forlagsbransjen ligger utenfor presseforbundets område.

- Men dette aktualiserer helt klart debatten som har vært om deler av bokbransjen trenger en «Vær varsom plakat». Eksempelet med denne boka er ganske grovt. Faktisk så grovt at hvis det hadde falt innenfor mitt område så ville den gått rett til standrett, sier Kokkvold illustrerende.

Han sier det innen mediabransjen er et sentralt prinsipp å la berørte parter få muligheten til samtidig imøtegåelse av påstander. Brudd på denne regnes som svært grovt.

- Juridisk greit

Jurist og direktør i Den norske forleggerforening, Per Christian Opsahl, sier det er vanskelig å vurdere den aktuelle saken uten å ha sett hele boken og vite mer om de bakenforliggende forholdene.

image: - Klare brudd på etikk og folkeskikk!

- Juridisk snakker vi om ytringsfriheten. Og uten å ta stilling til boken vil jeg anta at det er juridisk greit å komme med et uttrykk for hva man føler å ha opplevd. Det skal mye til å ta forfatteren på dette - med mindre det på disse sidene fremkommer klare ærekrenkelser eller utleveringer som rammer personvernet, sier Opsahl til Dagbladet.no.

Han sier forfatteren kan ha hatt en god grunn til å gjøre det på den måten han har gjort.

- Samtidig er det mange gode grunner for å ikke gjøre det på denne måten, sier Opsahl.

- Jeg som jurist ville nok ha underkastet påstandsgrunnlaget i boka noe mer granskning og innhentet opplysninger flere steder før jeg valgte å utgi en slik bok. Forfatteren har her påtatt seg en risiko. Om det er klokt eller etisk riktig blir et annet spørsmål, sier han.

- Forlaget har ansvar

Opsahl er derimot klar på at forlaget ikke kan legge alt ansvar over på forfatteren.

- Forlaget har et redaktøransvar, og tviler på at man kan organisere seg ut av dette. Jeg tror ikke det går, sier han.

Han tror ikke det er et behov for forleggerforeningen å opprette en egen «Vær varsom plakat», slik Per Edgar Kokkvold antyder.

- Det kunne være en god ide, da pressens «vær varsom plakat» ofte refereres til. Det viser at det er noe bransjen forholder seg til, selv om det foregår overtramp. Men jeg tror ikke det er et behov for dette i forelagsbransjen. Det ville ikke være så mange saker, og forleggere ville ikke få forfattere hvis de ikke behandlet vanskelige forhold på en delikat måte, sier han.

- Jeg tar kostnaden

Forfatter Jan P. Hagberg mener boken aldri ville ha blitt til hvis tilsvarsretten skulle vært praktisert.

- Ellen Strøm har vært vettskremt. Det hadde vært for tøft for henne å konfrontere forbundet med disse opplevelsene. Hun har ikke turt å svare på telefoner fra Oslo-numre, og knapt beveget seg i Oslo siden hun ble sykmeldt. Dette av frykt for å møte noen i Dysleksiforbundet, sier Hagberg på vegne av de to.

Kritikken som nå rettes mot forfatteren og forlaget om brudd på etiske retningslinjer tar han med ro.

- Utfra mitt skjønn er dette kostnaden for å bringe den lille stemmen ut i det offentlige rom. Den kostnaden må jeg ta, sier Hagberg til Dagbladet.no.

- Aldri prøvd

Direktør Alf Egil Bergli i Kolofon forlag bøyer ikke av for kritikken forlagskollegene retter mot ham.

Han mener forlaget ikke kan holdes ansvarlig for utgivelsen av «Ett år i Ellens liv».

- Dette har ikke vært prøvd før, men i utgangspunktet er kontrakten med forfatteren klinkende klar; Han sitter på alle rettigheter, forpliktelser og ansvar. Men selvfølgelig har vi ingen garanti for at en eventuell rett vil komme frem til det samme. Det har som sagt aldri vært prøvd, sier Bergli til Dagbladet.no.

Han sier forlaget har holdt sin sti ren - og at forfatterne juridisk forplikter seg til å påse at materialet ikke er stjålet, diskriminerende eller støtende.

- At de har god oppdragelse, sier Bergli.

- Kan ikke uthengingen av dysleksiforbundets generalsekretær virke støtende?

- Nei. Dette er et partsinnlegg som løftes ut i den offentlige debatt. Dette er Ellens opplevelse fra et lukket rom som nå løftes ut. Da gjøres den til en debattsak - og ikke en mobbesak, sier Bergli.

Debatten er stengt for nye innlegg på grunn av sjikane. Red.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media