FOREBEREDT: Knut Skår og redningshunden Dino er klare for å rykke ut hvis det skulle gå skred i vinterfjellet. Foto: Norske redningshunder
FOREBEREDT: Knut Skår og redningshunden Dino er klare for å rykke ut hvis det skulle gå skred i vinterfjellet. Foto: Norske redningshunderVis mer

Klare for å redde liv

Siden 1999 har de over 200 firebente i Norske redningshunder vært med på å redde over 200 menneskeliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knut Skår og hunden Dino, er klare til å rykke ut på kort varsel hvis uhellet skulle være ute i vinterfjellet - de vet at når det går snøskred har de dårlig tid.

- Det handler om å være på rett sted til rett tid. Når det går snøskred teller hvert eneste minutt og sekund. Ofte leter vi selv om vi ikke er sikre på om det er noen der. Kanskje har noen sett skispor inn i skredet, sier Skår.

Sammen med Dino har han vært ute på rundt 40 oppdrag. Av de 16 skredene organisasjonen har vært ute på siden desember har de to deltatt på fire.

I 2011 fant Dino tyske Hannes Henry som hadde ligget begravd under snøen i tre timer i Aurland. Men ikke alle er like heldige som Henry.

- Vi har funnet både omkomne og folk i live.

Her kan du sjekke hvor stor skredfaren er i området du befinner deg.

Kort varsel - Jeg kjører rundt med beredskapsutstyr i bilen, og Dino er aldri langt unna. Vi må være klare til å rykke på kort varsel, sier han.

Skår oppfordrer folk som skal ut i fjellet om å tenke seg godt om, og å høre på folk som er godt kjent i området.

- Unngå hellinger på 30 grader eller mer, og husk at selv om du går nede i dalene er føret nå slik at det kan utløse skred lenger opp, forteller han.

Ekstra beredskap I 2012 var redningshundene ute på 421 oppdrag, hvor det til sammen ble brukt 2578 hundeekvipasjer. Av de 39 menneskene som ble funnet, var 31 i live og åtte omkommet.

- Vi har jevnt over mye å gjøre, men har ekstra beredskap nå i vinterferien, forteller Jim Olav Hansen, daglig leder i Norske redningshunder.

REDDET: I 2011 ble tyske Hannes Henry liggende begravd i snøen i tre timer etter et skred. Her er han gjenforent med sin redningsmann Dino og mennesket hans Knut Skår på Filefjell i fjor. Foto: Norske redningshunder
REDDET: I 2011 ble tyske Hannes Henry liggende begravd i snøen i tre timer etter et skred. Her er han gjenforent med sin redningsmann Dino og mennesket hans Knut Skår på Filefjell i fjor. Foto: Norske redningshunder Vis mer

Han forteller at rundt ti prosent av oppdragene de er ute på dreier seg leting etter personer etter skred. En redningshund trenes i gjennomsnitt i tre år før den blir godkjent, og selv da er det viktig å hele tiden øvre på ulike scenarioer.

- Det er som regel politiet som kaller oss ut, og ofte leter vi etter demente eller personer som har rotet seg bort.

Redder liv En av organisasjonens mest aktive er Rolf Garholm og hunden Hio, som holder til på Romerike. Sammen har de to vært ute på 275 oppdrag.

- Vi har holdt på i fem-seks år, og motivasjonen er hele tiden å finne og redde mennesker. Oppgavene kan være ekstremt varierte, fra å lete etter en dement som har forsvunnet fra et gamlehjem, til å lete etter en jeger som har forsvunnet på vidda, sier Garholm.

Hio, som snart skal pensjoneres som redningshund, har også vært med på å søke etter mennesker i vann. Garholm forteller at noen av søkene uten tvil gjør sterkere inntrykk enn andre.

- Første gang du finner noen, enten i live eller ikke, setter sine spor. Jeg husker godt både de lykkelige og triste historiene, og er stolt over å kunne være med på et så viktig arbeid, sier han.

AKTIV: Rolf Garholm og redningshunden Hio er blant de mest aktive i Norske redningshunder og har vært ute på 275 aksjoner sammen. - Motivasjonen er å finne og redde mennesker, sier Garholm. Foto: Norske redningshunder
AKTIV: Rolf Garholm og redningshunden Hio er blant de mest aktive i Norske redningshunder og har vært ute på 275 aksjoner sammen. - Motivasjonen er å finne og redde mennesker, sier Garholm. Foto: Norske redningshunder Vis mer