Splittes: Lørdag formiddag var de to ordførerkandidatene Carl I. Hagen (Frp) og Fabian Stang (H) på valgkampåpning for Oslo-partiene utenfor Stortinget. Stangs parti forbereder seg på at Frp vil bryte ut av byrådsamarbeidet i Oslo. Foto: Sara Johannessen / Scanpix
Splittes: Lørdag formiddag var de to ordførerkandidatene Carl I. Hagen (Frp) og Fabian Stang (H) på valgkampåpning for Oslo-partiene utenfor Stortinget. Stangs parti forbereder seg på at Frp vil bryte ut av byrådsamarbeidet i Oslo. Foto: Sara Johannessen / ScanpixVis mer

Klare for å styre uten Frp

Oslo Høyre forbereder seg på et liv uten Frp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Høyres ledelse legges det planer for hvordan hovedstaden kan styres uten Fremskrittspartiet.
De to partiene har samarbeidet i byrådet i åtte år, men selv med borgelig flertall i byen kan samarbeidet bli brutt etter valget.

Det det spekuleres om i Høyre-ledelsen, er at Frp selv vil velge å trekke seg fra byrådsamarbeidet om de straffes av velgerne i hovedstaden.

- Man kan ikke bli overrasket om Frp, etter et dårlig valg, velger å gå ut av byrådet, sier Per-Kristian Foss (H) til Dagbladet.

Han tror Frp kan komme til å trekke seg av taktiske grunner hvis de tror at de best kan gjenreise partiet i Oslo i opposisjon til det sittende byrådet.

- Hvor tror du smertegrensen deres går?

- Vanskelig å si, men et vesentlig dårligere resultat enn for fire år siden vil bli et problem for dem, sier Foss, som er tidligere leder i Oslo Høyre.

I 2007 fikk Frp 14,3 prosent av stemmene. En måling som ble publisert i Aften tirsdag viser en oppslutning som bare er marginalt dårligere enn dette, 14,0 prosent. Men på forrige måling, fra tidlig i juli, var partiet helt nede i 11 prosents oppslutning.

I tilfelle Frp vil trekke seg, tror Foss at Høyre i Oslo vil velge et byrådsamarbeid med KrF og Venstre, framfor å styre alene.

Vil ha med
Byrådsleder Stian Berger Røisland bekrefter at Høyre planlegger flere alternativer enn et fortsatt byrådsamarbeid med Frp.

- Vi håper på få med flest mulig i et borgerlig byrådssamarbeid. Enten går vi sammen alle fire partiene, eller så går tre eller to av oss sammen. Hvor bredt et samarbeid kan bli, er det opp til de øvrige borgerlige partier å vurdere. Skulle det bli nødvendig kan vi også styre alene, sier Røsland (H) til Dagbladet.

Også leder Michael Tetzschner i Oslo Høyre ser muligheten for at Frp kan tre ut av byrådet.

- Ved konstituering av et nytt bystyre, må partiene fortolke valgresultatet. Men Høyre ønsker et byråd som kan mønstre flertall, og er villig til å samarbeide med de partiene som vil inngå i eller støtte byrådet.

Frps gruppeleder i bystyret, Sven Kristiansen, avviser at Frp vurderer å trekke seg fra byrådet av taktiske hensyn. Han understreker likevel at det blir opp til den nye bystyregruppen å gjøre slike vurderinger etter valget.

- Mitt utgangspunkt er at blir det borgerlig flertall, skal Frp være med i byrådet, sier Kristiansen.