- Klare for å tjenestegjøre med homofile medsoldater

Det sier et flertall av amerikanske soldater i ny rapport at de er.

 KAN GJERNE VÆRE HOMOFILE : Om noen av disse amerikanske soldatene er homofile fikk de aller færreste vite da dette bildet ble tatt i Afganistan i fjor. Nå viser en ny rapport at de fleste av de amerikanske soldatene gjerne vil vite om medsoldatene deres er homofile - og de vil tjenestegjøre med dem. Foto: Zohra Bensemra/REUTERS.
KAN GJERNE VÆRE HOMOFILE : Om noen av disse amerikanske soldatene er homofile fikk de aller færreste vite da dette bildet ble tatt i Afganistan i fjor. Nå viser en ny rapport at de fleste av de amerikanske soldatene gjerne vil vite om medsoldatene deres er homofile - og de vil tjenestegjøre med dem. Foto: Zohra Bensemra/REUTERS.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oppmerksomheten rundt det amrikanske forsvarets «Don't ask, don't tell»-strategi for homofile i forsvaret toppet seg i oktober i år. Da falt først dommen i en domstol i California som skulle sette en stopper for militære rekrutteringskontorers praksis i å avvise søkere som fortalte at de var homofile.

En snau uke senere ga den amerikanske hæren beskjed om at de ville følge kjennelsen fra domstolen og dermed også rekruttere åpent homofile til sin stab.

Samme dag anket selveste Obama-administrasjonen dommen, og gjeninnførte med det et midlertidig forbud mot åpent homofile i forsvaret.

Ønsker regelendring i Kongressen
Obama forsvarte riktignok anken med å si at det skulle bli en slutt på praksisen, men at regelendringen ikke skulle skje i rettssystemet, men i Kongressen. Det ville ifølge Obama gi forsvarsdepartementet tid til å takle endringen.

- Denne praksisen skal avsluttes, og det skal skje når jeg er på vakt, sa Obama på Voice of America kort tid etterpå.

Så kom «vurderingspausen».

Et flertall for homofili i ny rapport
I går lokaltid ble imidlertid den store rapporten presentert som på ny retter amerikanernes fokus mot homofile i militæret.

- Dagens rapport bekrefter at et stort flertall av vårt militæres menn, kvinner og familier er klare for å tjenestegjøre med amerikanere som er åpent homofile og lesbiske, skrev Obamas team på presidentens Facebook-side natt til i dag norsk tid.

For som rapporten konkluderer med er mer enn to tredjedeler av tjenestemennene og deres familier i det amerikanske militæret nå for å oppheve ikke spør, ikke fortell-strategien.
Rapporten konkluderer også med at sikkerhetsrisikoen ved å avslutte strategien er lav på lang sikt.

Bredt utvalgt støtte
I tillegg til militært personell på 115 000 menn og kvinner, samt 44 000 av deres koner og menn, var også over 72 000 andre typer tjenestefolk en del av utvalget som utgjorde testgruppen i rapporten.

Det samme var 95 militære informanter fra forskjellige baser rundtom i verden, tidligere lesbiske og homofile tjenestegjørende, andre militære i sivile tjenester, samt ulike representanter fra Kongressen.

Det er ut ifra materialet gitt av disse informantene at Obama-administrasjonen nå finner støtte for å oppheve forbudet mot åpen homofili i militæret.

- I dag oppfordrer jeg Senatet til å agere så fort som mulig, slik at jeg kan undertegne og gjøre dette kravet til opphevelse om til lov, sier Obama kort tid etter at rapporten er publisert, og legger til:

- Da vil vi kunne forsikre dem som risikerer livene sine for landet sitt om at de vil bli behandlet rettferdig og likestilt.