Covid-19 i Israel

- Klare for å vaksinere 5-åringer

Israel har høyeste smittetrykk i verden. Nå får innbyggere sin tredje vaksinedose, i tillegg til at det gjøres klar for at barn fra fem til elleve år skal få sin første vaksine.

FØRST UTE: Israel startet å vaksinere sine eldste innbyggere i desember 2020. Nå gjør de seg klare for å vaksinere barn fra fem til elleve år. Her er det to unge gutter i alderren 12-15 som fikk vaksine i sommer. Foto: Ap / NTB
FØRST UTE: Israel startet å vaksinere sine eldste innbyggere i desember 2020. Nå gjør de seg klare for å vaksinere barn fra fem til elleve år. Her er det to unge gutter i alderren 12-15 som fikk vaksine i sommer. Foto: Ap / NTB Vis mer
Publisert

Israel var første land i verden når det gjaldt en storstilt covid-19-vaksineringskampanje, som startet i desember 2020. Likevel troner landet på toppen når det gjelder smittetrykk i verden, ifølge Johns Hopkins-universitetets ferske tall. Hva har skjedd?

- Vi tror og håper at vi har klart å stoppe den fjerde bølgen. Antallet nye smittede går ikke lenger opp, men har jevnet seg ut, sier David Mossinson, sjefslege på helseforetaket Meuhedet, til Dagbladet.

LONG COVID: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad snakker om plagene long covid kan bringe, også for de yngre. Reporter: Christian Fjermeros / Dagbladet Vis mer

Skolestart og helligdager

Mossinson leder ett av fire helseforetak i Israel, og har ansvaret for at 1,3 millioner israelere skal få de helsetjenestene de trenger, inkludert coronavaksine.

- Vi opplever at nesten alle som har blitt dårlige den siste tida ikke har fått den tredje vaksinen, altså den vi kaller boosteren. Derfor gir vi nå tredje dose til de som fikk andre vaksinedose for mer enn fem måneder siden, sier Mossinson.

TREDJE DOSE: Her får David Mossinson sin tredje vaksinedose Pfizer, i slutten av juli i år. Foto: Privat
TREDJE DOSE: Her får David Mossinson sin tredje vaksinedose Pfizer, i slutten av juli i år. Foto: Privat Vis mer

På grunn av at Israel har vært så tidlig ute når det gjelder vaksinering, har hele verden fulgt nøye med på smittesituasjonen i landet. Nå er den høy.

- Det er flere grunner til økningen. Vi åpnet skoler og barnehager for fullt den 1. september. I tillegg har det vært en rekke jødiske helligdager den siste tida, hvor mange mennesker har vært sammen, sier Mossinson.

Barn og tredje dose

Han viser til ny forskning som viser at Israels booster-vaksine er «svært effektiv når det gjelder å bli smittet av covid-19 og å unngå alvorlig sykdom».

- Nå har nesten tre millioner israelere fått den, og vi håper snart å oppleve at antall nye smittede og alvorlig syke går nedover igjen. Men vi er på vakt, sier sjefslegen.

Når Dagbladet viser til anbefalingene fra Verdens helseorganisasjon, om at land med lav corona-vaksinasjonsgrad bør få tilgang til flere vaksiner, svarer legen som følger:

- Om vi ikke hadde gitt en tredje dose, ville nok antall nye smittede gått opp videre og det er viktig for oss å unngå det, sier han.

Samtidig gjør hans folk seg klare for å vaksinere barn fra fem til elleve år.

- Vi venter på endelig godkjennelse fra helsemyndighetene, men gjør oss klare til å starte i slutten av oktober, sier Mossinson.

Han viser til at situasjonen i Israel er «under kontroll og at nesten 98 prosent av pasientene får behandling hjemme».

FHI: - Ikke over

Israel og Storbritannia er to land som Norge og FHI følger tett, siden begge landene var tidligere ute med å gi sine innbyggere corona-vaksine.

- Det høye smittetrykket i Israel er et signal om at dette ikke er over, selv om store deler av befolkningen er ferdigvaksinert, sier Frode Forland, fagdirektør i FHI.

Han viser til at Israel har en del lommer i befolkningen som har dårlig vaksinasjonsdekning.

- I Norge har vi god vaksinasjonsdekning og vi ser en nedgang i antall nye smittede, sier han.

STOLT: David Mossinson er sjefslege på helseforetaket Meuhedet, og har ansvaret for at 1,3 millioner israelere får de helsetjenestene de trenger, inkludert corona-vaksine. Foto: Privat
STOLT: David Mossinson er sjefslege på helseforetaket Meuhedet, og har ansvaret for at 1,3 millioner israelere får de helsetjenestene de trenger, inkludert corona-vaksine. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer