FYLLES:
Det er ventet over fem tusen dataintereserte på årets The Gathering i Vikingskipet i Hamar som åpnet onsdag morgen.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
FYLLES: Det er ventet over fem tusen dataintereserte på årets The Gathering i Vikingskipet i Hamar som åpnet onsdag morgen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer

Klare for datadager med lite søvn

- Vi har mandagen å hvile ut på, ellers hadde det ikke gått, sier Maia Rasmussen (18) på The Gathering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har mandagen å hvile ut på, ellers hadde det ikke gått, sier Maia Rasmussen (18), en av deltakerne på datapartyet The Gathering i Vikingskipet på Hamar, som startet onsdag.

FLERE JENTER: Merita Larsen (tv) fra Osen i Sør Trøndelag og Maia Rasmussen fra Flatanger i Nord-Trøndelag var tidlig på plass.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
FLERE JENTER: Merita Larsen (tv) fra Osen i Sør Trøndelag og Maia Rasmussen fra Flatanger i Nord-Trøndelag var tidlig på plass. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Etter tre timer i kø slapp 18-åringen fra Flatanger i Nord-Trøndelag og venninnen Merita Larsen (18) fra Osen i Sør-Trøndelag inn i hallen som kommer til å huse 5.200 datainteresserte i påsken.

OMBUD: 
Deltakerombud Eileén Tennebø sammmen med deltaker Cesilie Olaisen.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
OMBUD: Deltakerombud Eileén Tennebø sammmen med deltaker Cesilie Olaisen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

For flere hundre av deltakerne fortsatte køståingen i timevis etter at portene åpnet klokken 9. Grunnen var at en del hadde meldt seg på med ufullstendige eller uriktige personopplysninger og at det dermed tok ekstra lang tid å gå gjennom opplysningene til disse, ifølge arrangøren.

Flere jenter
RIGGER OPP: 
Kim Remi Stranda.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
RIGGER OPP: Kim Remi Stranda. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Merita Larsen er på datapartyet for første gang, mens det er tredje gang for Rasmussen.

UNDER KONTROLL: 
Pressesjef Simon Eriksen Valvik har alt under kontroll under årets The Gathering.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
UNDER KONTROLL: Pressesjef Simon Eriksen Valvik har alt under kontroll under årets The Gathering. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

- Det er ikke så mange jenter her, men det er blitt flere og flere hvert år, sier Rasmussen, som skal bruke de fire dagene fram til nettforbindelsen kuttes søndag til å spille skytespillet Counter Strike i nettverk med andre i hallen.

Mye lyd
VERDENSREKORD: 
Robert Kihlberg fra NordicHardware skal med sin nitrogenavkjølte PC prøve å sette verdensrekord i såkaltoverklokkig.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
VERDENSREKORD: Robert Kihlberg fra NordicHardware skal med sin nitrogenavkjølte PC prøve å sette verdensrekord i såkaltoverklokkig. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

En av de aller første inn i hallen var Kim Remi Strande (19), som skal drive en såkalt filtjener under arrangementet.

STØY: 
Høyt lydnivå under årets samling i Vikingskipet i Hamar.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
STØY: Høyt lydnivå under årets samling i Vikingskipet i Hamar. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

- Alt er gjort klart. Og det må funke, rett og slett. Jeg testet den hjemme i natt. Jeg jobber best om natta, smiler Strande.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Etter hvert som deltakerne fikk utstyret sitt på plass, økte også lydnivået under trebuene i den olympiske hallen. I tillegg til arrangørenes egen musikk over høyttaleranlegget, hadde flere av deltakerne rigget seg til med meterhøye høyttalere for å høre på medbrakt musikk eller lyd fra spill.

Fildeling
FRA HELE LANDET: 
Vegard Kristoffersen (17) fra Kongsberg, med 30 kg. baggasje. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
FRA HELE LANDET: Vegard Kristoffersen (17) fra Kongsberg, med 30 kg. baggasje. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Det er 17. gang The Gathering, nå et av verdens største arrangementer i sitt slag, arrangeres.

REGNTUNGT UTE: 
Folk var tidlig på plass på årets The Gathering i Vikingskipet i Hamar som åpnet onsdag morgen.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
REGNTUNGT UTE: Folk var tidlig på plass på årets The Gathering i Vikingskipet i Hamar som åpnet onsdag morgen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

I fjor var moms det store temaet for The Gathering-ledelsen, og arrangøren fryktet at stevnet var blitt holdt for siste gang da skattemyndighetene fremmet et momskrav i millionklassen. Etter at kulturministeren og finansministeren engasjerte seg i saken fikk imidlertid The Gathering innvilget momsfritak, som et kulturarrangement.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

I år er ulovlig fildeling blitt et hett tema, særlig i lys av Pirate Bay-rettssaken i Sverige. The Gatherings pressesjef, Simon Eriksen Valvik, understreker at hvis noen av deltakerne driver med ulovlig fildeling, skjer det på egen risiko.

- Men vi har lagt oss på samme linje som Telenor har for sine bredbåndskunder, nemlig at vi ikke ønsker å sensurere nedlastingen, sier Valvik til NTB.

Rekorder og dokumentar

Natt til torsdag er det premiere på dokumentarfilmen «Exil - der virkeligheten ikke teller» på The Gathering. Filmen, som er signert regissør Erlend Eidsem Hansen, tar for seg onlinespill. Deler av opptakene er gjort under fjorårets arrangement.

I tillegg blir det forsøk på å sette ikke mindre enn ni verdensrekorder, blant annet i såkalt overklokking av en prosessor, coladrikking, putekrig og i utførelse av diverse dataspill.

Det blir også et forsøk på å sette rekord i brukt kapasitet i datanettverk på dataparty. På et tidspunkt skal deltakerne forsøke å bruke så stor del som mulig av den tilgjengelige linjen på 5 gigabit i sekundet, noe som tilsvarer rundt 1.000 middels husstandstilkoblinger.

(NTB)

Merita Larsen (t.v.) fra Osen i Sør-Trøndelag og Maia Rasmussen fra Flatanger i Nord-Trøndelag var tidlig på plass på årets The Gathering i Vikingskipet på Hamar. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Mye datautstyr skulle på plass da The Gathering åpnet onsdag morgen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Tom André Rommerud (20) fra Oslo var tidlig på plass på årets The Gathering. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Etter hvert som deltakerne fikk utstyret sitt på plass, økte også lydnivået under trebuene i Vikingskipet. I tillegg til arrangørenes egen musikk over høyttaleranlegget, hadde flere av deltakerne rigget seg til med meterhøye høyttalere for å høre på medbrakt musikk eller lyd fra spill. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX