Klare for hard klimakamp:
- Intenst og smertefullt

Norges spydspiss under klimakonferansen i Glasgow er forberedt på harde forhandlinger. Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide reiser likevel med optimisme i kofferten.

OPTIMISTER: Klima- og miljøminister Espen Barth Eide og statsminister Jonas Gahr Støre har stor tro på at klimakonferansen i Glasgow med enighet om ambisiøse klimaforpliktelser. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
OPTIMISTER: Klima- og miljøminister Espen Barth Eide og statsminister Jonas Gahr Støre har stor tro på at klimakonferansen i Glasgow med enighet om ambisiøse klimaforpliktelser. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag reiser statsminister Jonas Gahr Støre og klima- og miljøminister Espen Barth Eide til Glasgow for å delta på klimatoppmøtet, COP26.

Konferansen beskrives som den viktigste siden Paris-toppmøtet tilbake i 2015, der de mye omtalte Paris-målene ble vedtatt. Mange klimaforkjempere ser på dette som siste mulighet til å knesette forpliktelser som vil avverge en klimakatastrofe.

Dagbladet møter de to til intervju på Støres nylig innvidde kontor på Akershus festning før avreise. Støre forteller at han setter sin lit til klima- og miljøminister Espen Barth Eide, som han omtaler som sin «sjefforhandler».

- Jeg føler meg veldig trygg når jeg har med meg Espen til Glasgow. Det å ha den erfaringen om hvordan det internasjonale systemet fungerer er svært mye viktige enn det har vært. Det er noe Espen besitter bedre enn noen.

- Må holde håpet i live

Til Dagbladet er statsminister Jonas Gahr Støre tydelig på at han er optimist foran den avgjørende konferansen.

- Det klare målet er å komme til Glasgow og gjøre alt vi kan for å nå det som er konferansens mål, nemlig å holde håpet om 1,5 graders målet i live, sier Støre.

- Vi må tette de hullene som er mellom å bare ha det som et håp, og et mål som vi faktisk kan nå. Det er overskriften, og det som nå motiverer oss.

Barth Eide oppsummerer Norges posisjoner, eller mål for forhandlingene, slik:

  • Mest mulig tydelig språk på 1, 5 gradersmålet
  • Industrilandene må øke klimabistanden for å nå målet om 100 milliarder dollar til utviklingsland
  • Rydde opp reglene rundt kvotehandel

- Vi reiser dit for å lykkes. Planen er å få det til. Så vet jeg at det er vanskelig og krevende. Men vi har fått til krevende ting før, sier Barth Eide.

- Jeg håper Espen bruker disse dagene før konferansen til å sove godt, fordi han skal sove lite i Glasgow, avbryter en lattermild statsminister Støre, og vekker også latter hos kollegaen.

- Det er som klima- og miljøministeren sier tegn på at man skal lykkes. Det skal være intenst, og gjerne smertefullt på slutten, sier Støre.

Det norske paradokset

I det siste har debatten rast om Norges dobbeltrolle som oljeeksportør med milliardinntekter, samtidig som norske myndigheter forfekter ambisiøse klimamål for verden.

Internasjonale medier som New York Times, BBC og Financial Times har skrevet om paradokset Norge. New York Times har tidligere omtalt Norges klimapolitikk for hykleri.

- De som sier at det er et paradoks at du utvinner olje og gass, og ønsker å nå halvannengradersmålet, har på et vis rett. Men det er ikke bare Norges paradoks, det er hele verdens paradoks, sier Støre.

SHOW: Under klimakonserten «Climate Live Sweden» viste klimaaktivisten Greta Thunberg seg fra en helt ny side. Video: Climate Live Sweden Vis mer

- Det store spørsmålet som avgjør om verden vil lykkes med denne overgangen, det er jo om også de store utslippslandene, og de voksende som Kina og Indonesia, lykkes i skiftet og gå over til det fornybare, utdyper statsministeren.

- Tror du oljeproduksjon blir et tema på konferansen, Støre?

- Ja, det bør være et tema. Men også hvordan man skal klare å sikre nok kraft til en befolkning der én milliard ikke har elektrisitet. Det er en stor fattigdomsutfordring. Og hvordan man skal sikre kraft i overgangen fra det fossile til det fornybare.

Penger til fattige land

Som en av de viktigste løsningene på klimakrisen trekker Støre og Barth Eide fram klimabistand: pengeoverføringer fra verdens rikeste land til utviklingsland for å bytte ut fossile energikilder med fornybare.

Denne uka lovet regjeringen å doble Norges klimabistand fram til 2026, da den skal utgjøre hele 14 milliarder kroner.

- Våre løfter til klimafinansiering er ikke luftige innspill og lån og skjøre løfter, det er ekte løfter til utviklingsprosjekter, sier Støre.

- Det er viktig at det vi gjør blir kopiert av flere land, fordi det vil forbedre hele stemningen på møtet. Det vil fjerne det argumentet fra en del utviklingsland om at de rike har ikke gjort sin del av jobben med å hjelpe dem, forklarer klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer