Klare for hogg

- Kjell Magne Bondevik har levd i en politisk drømmeverden, sier Ap-leder Thorbjørn Jagland, klar til å hogge løs på en friskmeldt statsminister. Fra hver sin kant vil Jagland og Frp-leder Carl I. Hagen presse Bondevik opp i et håpløst hjørne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hagen mener Bondevik besto gårsdagens prøve på en tilfredsstillende måte.

- Men han var lite offensiv og manglet politisk budskap. Han burde slått til mot Jagland, sier Hagen.

Med Bondevik tilbake på arenaen ble den politiske våpenhvilen avblåst og nervekrigen om statsbudsjettet og regjeringsmakten er i full gang.

Så vel Hagen som Jagland tar til etterretning at Bondevik avpolitiserte sitt sykefravær og viste til mangel på krefter som sykdomsårsak. Men kommentarene bærer preg av at Bondevik vil møte en vel så tøff hverdag framover som han gjorde før han ble syk.

Satte grenser

- Bondevik svarte tilfredsstillende på spørsmålene, men han bar preg av at pressekonferansen ikke var lystbetont. Det er også forståelig. Alt i alt var gjennomføringen bra. Bondevik lot seg stort sett ikke presse til å svare mer enn han hadde tenkt, og holdt sine grenser, sier Hagen.

- Bondevik avviste at indre rivninger og vanskelige avveininger var årsak til sykdommen. Virket det troverdig?
- Han nektet jo å gå inn på dette. Her må jeg stole på det han og hans lege sier. Men det som tapper en for krefter etter min erfaring, er nettopp interne stridigheter og vanskelige valg som man kvier seg for å ta, sier Hagen.

Drømmer

Ap-leder Thorbjørn Jagland sier han ikke vet hva som satte Bondevik ut av spill, men at han holder seg til det Bondevik selv sier.

- Regjeringens og landets problem er at det aldri har vært realisme i å tro at man kan bli enige med to andre partier om å bruke tre milliarder kroner på kontantstøtte og så komme til oss for å få den finansiert. Her har Bondevik levd i en drømmeverden.