Klare for Saddam

Allerede mandag reiser FNs våpeninspektører til Irak etter at landet i går godtok FN-resolusjonen om avvæpning. Men USA fortsetter å gjøre seg klar til krig i regionen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK/OSLO: Saddams ubetingede ja til FN-resolusjonen kom ikke uventet. Det som overrumplet alle var tidspunktet for Iraks godkjenning.

President George W. Bush unngikk å kommentere direkte Iraks godkjenning av FN-resolusjonen om våpeninspeksjon i landet. I et møte med FNs generalsekretær Kofi Annan i Det hvite hus seint i går kveld norsk tid, nøyde han seg med å takke Annan for det arbeidet Sikkerhetsrådet hadde gjort.

- For fredens skyld venter verden nå at Saddam Hussein ruster ned, sa Bush.

Ikke noe valg

- Vi har hørt dette før fra Hussein og det irakiske regimet. Nå må vi se at Hussein handler, bevisbyrden ligger på ham, sa talsmann Scott McClellan i Det hvite hus rett etter at resolusjons-godkjenningen ble kjent. Han mente Saddam ikke hadde noe annet valg enn å akseptere våpeninspeksjonen og tidsfristene for inspektørenes arbeid i Irak.

En fortropp med Hans Blix, lederen for inspektørene, og sjefen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Mohamed El-Baradei, i spissen reiser til Irak mandag, sa en IAEA-talskvinne.

- Ingenting er endret for oss. Vi planla å reise tilbake og forventet at Irak ville godta resolusjonen, sa hun.

Inspektørene hadde satt 18. november som dato for å reise tilbake til Irak.

Det har vært hevdet at amerikanernes interesse for Iraks enorme oljeresursser vil bidra til å gjøre en krig uunngåelig, uansett hvor lojalt Hussein følger kravene i FN-resolusjonen.

- Ikke avgjørende

- Oljen i Irak spiller en sentral rolle for USA, men jeg tror ikke at den vil være avgjørende for om det til slutt kommer en militær aksjon mot Irak, sier forsker Henrik Thune.

- Det er fortsatt sannsynlig at krigen kommer, men den er ikke uunngåelig. De siste par ukene har Bush skiftet linje i sin karakteristikk av hva en regimeendring i Irak betyr. Han har nå sagt at hvis Hussein samarbeider fullt og helt, så innebærer det en regimeendring.

Det betyr at Bush politisk sett klarer seg helt bra med en diplomatisk løsning, selv om toneangivende krefter i hans administrasjon fortsatt tror på en krig.

Utenriksminister Jan Petersen er svært fornøyd med Iraks betingelsesløse ja til FN:

- Det avgjørende nå er om oppfølgingen fra Iraks side blir så uforbeholden som man sier.

SAMLET TROPP: Her er alle FNs våpeninspektører samlet på kurs i Wien 7. oktober. Nå venter Irak.