Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klare for spasertur i rommet

Discovery er koblet til romstasjonen. Fuglesang skal ut og sveve

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Discovery er fremme ved romstasjonen ISS og koblet til, etter en to dager lang tur ut i rommet, skriver AP.

- Du har en beboer og seks gjester klare til å komme ombord, sa Discoverys leder Mark Polansky, da han fikk radioforbindelse med romstasjonen.

- Dere trenger ikke tørke av dere på beina engang, var svaret fra den amerikanske astronauten Michael Lopez-Alegria.

Romferja nærmet seg romstasjonen med tre centimeter i sekundet, før den automatisk ble koblet til. Før den kom så langt, tok den en rolig baklengs salto 180 meter under romstasjonen, slik at mannskapet på ISS kunne ta bilde av Discoverys utside for å finne eventuelle skader etter oppskytingen.

Redselen for skader på ferjens varmeskjold er stor, etter at romferjen Columbia i 2003 ble skadet og ikke klarte returen til Jorda. Hele besetningen døde.

Seks av besetningen skal være i rommet i en uke og utføre arbeider på ISS. De skal da ut og sveve tre ganger i verdensrommet.

Det sjuende medlemmet, Sunita Suni Williams skal erstatte tyskeren Thomas Reiter og bo på stasjonen i seks måneder. Hun er den tredje kvinnen i historien som skal bo i rommet over lengre tid.

HEKTET PÅ: Discovery er koblet til ISS (Den internasjonale romstasjonen). Først tok romferja en baklengs salto, slik at bilder kunne tas og eventuelle skader etter oppskytingen kan avdekkes. Foto: SCANPIX/AP
HEKTET PÅ: Discovery er koblet til ISS (Den internasjonale romstasjonen). Først tok romferja en baklengs salto, slik at bilder kunne tas og eventuelle skader etter oppskytingen kan avdekkes. Foto: SCANPIX/AP Vis mer
SAMLET I ROMMET: Besetningen fra Discovery og mannskapet på Den internasjonale romstasjonen (ISS) samlet etter at romferjen vellykket koblet til romstasjonen.
Hele Norges coronakart