Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klare fronter før valget

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Budsjettforliket som i går ble inngått mellom regjeringspartiene og Frp, har flere interessante sider. Budsjettet ble «bedre» sett med KrFs øyne etter forhandlingene med Siv Jensen, enn regjeringens eget. Litt mer skattelette til dem med lavest inntekt, litt mindre til dem med høyest, 3 milliarder kroner mer til kommunene - alt dette pynter på et budsjettforslag som var svært usosialt. Frp bidro paradoksalt nok til å trekke resultatet litt mer mot sentrum.
  • Samtidig er det riktig, som Høyres Jan Tore Sanner sier, at regjeringen har fått gjennomslag for hovedtrekkene i sitt forslag. Selv om toppskatten er noe skjerpet og minstefradraget er økt, er summen av skattelettelser like stor. Forliket sørger i likhet med regjeringens opprinnelige forslag for at de som trenger det minst, får mest i skattelette. Budsjettets skjeve sosiale profil er med andre ord bare litt mindre skjev. Og denne forsiktige opprettingen, som nok gleder KrF, kan Frp ta æren for. Momsøkningen på ett prosentpoeng blir iverksatt. Frp ga etter på dette punktet mot å få 1 prosent lavere matmoms. Om alt annet blir litt dyrere, blir maten litt billigere.
  • Det viktigste er at frontene i norsk politikk er blitt klarere foran neste års valg. Regjeringspartiene og Frp tar sammen ansvaret for den økonomiske politikken og vil bli oppfattet som en borgerlig blokk. Det er også naturlig all den stund disse partiene har et sammenfallende syn på den samfunnsendringen som Bondevik-regjeringen står for, med overføring av makt fra det offentlige til det private rom.
  • Ap, SV og Senterpartiet vil være det utfordrende alternativet. De ønsker mer utjevning, mindre privatisering, offentlig styring og velferd framfor privat og kan hente sin argumentasjon fra sine offentliggjorte alternative budsjettforslag. Selv om Frp har vært på ranstokt i sentrumspartienes garderober, har budsjettforliket en klar blåfarge, som venstresida ikke bør ha problemer med å drive valgkamp mot. Velgerne bør nå både se og forstå at de står overfor to klare valgalternativer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media