Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klare kjøreregler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Partiledelsen ønsker at Arbeiderpartiets landsmøte må åpne for muligheten til å søke EU-medlemskap i løpet av neste stortingsperiode. Med den raske utviklingen som skjer i EU, vil det være urimelig å låse oss fast til EØS-avtalen til 2005. Ikke minst vil situasjonen også for oss blir endret hvis mange søkerland oppnår medlemskap. Dette må vi forberede oss på. Men vi bør ikke gå en ny folkeavstemning i møte uten bred enighet om prosedyren. Begge parter må sørge for å ha spillereglene klare før en ny EU-kamp.
  • Fra ja-siden er det kommet forslag om at grunnloven må endres, slik at Stortinget kan vedta EU-medlemskap med mindre flertall enn i dag. Det er ubetenksomt. Det eneste forslagsstillerne oppnår, vil bli en mobilisering på nei-siden ved stortingsvalget. EU-motstanderne vil neppe ha problemer med å få mer enn tredjedelen av representantene på Stortinget.
  • Ja-siden har også antydet folkeavstemning før en søknad blir sendt. Det er uklart om de da vil sløyfe en ny avstemning når forhandlingsresultatet ligger på bordet. Uansett er også dette et dårlig forslag. Resultatet av folkeavstemningen i 1994 kan bare bli opphevet av en ny folkeavstemning om et ferdigforhandlet dokument. Alt annet vil bli oppfattet som lureri. Det vil også være meningsløst å sende norske forhandlere til Brussel hvis vi allerede har vedtatt å bli medlem. Da kan EU diktere resultatet.
  • Kravet til nei-siden må være at den forplikter seg til å følge folkeflertallet. Vi kan ikke ha en gjentakelse fra 1994, da det var uklart om EU-motstanderne på Stortinget ville bøye seg for et ja-flertall. De partier og kandidater som ikke vil gi en slik forpliktelse, må gi klar beskjed til velgerne før stortingsvalget. Vi kan ikke en gang til risikere at et lite mindretall på Stortinget nekter å bøye seg for folkeviljen uten å ha sagt fra om dette før de blir valgt.
  • Spørsmålet om norsk EU-medlemskap er i seg selv så viktig at neste folkeavstemning bare må dreie seg om det. Da må alle kjøreregler være på plass på forhånd.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media