Klare krav til Sri Lanka

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

■ ■ President Mahinda Rajapaksa holdt den store seierstalen i parlamentet i Colombo i går og erklærte den 26 år gamle borgerkrigen for over. Den singalesiske nasjonalisten har nådd sitt høyeste mål, å knuse Tamil-Tigrene militært, og han sikter mot å få en hedersplass i landets historie. Nå har han en gyllen mulighet. Men Historien er full av seierherrer som etterpå ødela sitt omdømme. Striden mellom det singalesiske flertallet og det tamilske mindretallet, delt etter etniske, språklige, religiøse og kulturelle linjer, kan bare løses politisk.

■ ■ Symbolsk begynte Rajapaksa lovende, ved å overraskende framføre deler av talen på tamilsk og ved å snakke om søsken og om «løsninger som alle samfunnsgrupper kan leve med». Men andre tegn er illevarslende. Tre heltemodige srilankesiske leger, som holdt ut i krigsområdet de siste ukene for å redde liv og helse, som var de eneste som kunne fortelle verden om forholdene der, er arrestert og anklages for å ha spredd usanne opplysninger. Legene fortjener all mulig hyllest og intet annet, sier FNs humanitære sjef, John Holmes. Den hyllesten må en samlet verden gi dem og gi Rajapaksa et utvetydig krav om å holde fingrene unna brysomme leger.

■ ■ Samtidig må verden straks hjelpe de hundretusener av indre flyktninger som nå er samlet i myndighetenes leire. De trenger all tenkelig hjelp for å lege sine krigsskadde liv. FN og Røde Kors må ha uhindret adgang til leirene. Der driver nå de militære jakt på skjulte Tiger-tilhengere. Myndighetene snakker om å «omskolere» flyktningene. Leirene må ikke ende som langvarige konsentrasjonsleire for tamiler, de må være overgangsleire hvor folk får livet tilbake. De må få dra hjem snarest, om de kan og har noe hjem å vende tilbake til. ■ ■ Tamil-tigrenes tapte krig bygde på utbredt misøye og politiske krav. Det trengs et nasjonalt forlik for å skape varig fred. Tidligere har man brukt singalesiske bosettere i de tamilske områdene for å «vanne ut» deres arverett. Vil seierherrene nå gjøre det tamilske landet som Vestbredden, full av singalesiske bosettinger og militære kontrollposter?

Seieren kostet grusomt dyrt. Sri Lanka ligger i ruiner og trenger storstilt hjelp. Da må verden samtidig stille klare krav til hvordan landet skal gjenoppbygges.