- Klare tegn til valgfusk i Russland

Det er åpenbare tegn på valgfusk i det russiske presidentvalget til fordel for Vladimir Putin, mener internasjonale observatører fra OSSE.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Observatørene fra Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE) krever en gransking av det mulige valgjukset.

- Det var ingen reell konkurranse, og misbruk av offentlige ressurser sørget for at det aldri var noen tvil om hvem som ville bli valgets vinner, sa OSSE-observatør Tonino Picula på en pressekonferanse i dag.

Ikke rettferdig
Golos, ei uavhengig russisk gruppe som overvåker valg, sa at valget «kjennetegnes  som vanlig for det siste tiårets valg i Russland av utilstrekkelig konkurranse, statlig inngripen i valgprosessen og flere tilfeller av tvungen stemmegiving».

Organisasjonen sier den har mottatt mer enn 3000 meldinger om valgfusk.

«Denslags valg kan ikke kalles frie og rettferdige, verken etter den russiske grunnloven eller etter internasjonale mål», uttalte direktøren i Golos, Lilya Shibanova.

Organisasjonen mener Putin fikk like over 50 prosent av stemmene, langt mindre enn det offisielle tallet fra valgkommisjonen.

Demonstrasjoner
Vladimir Putin vant et uærlig og urettmessig presidentvalg preget av massivt juks, hevder opposisjonelle krefter. De varsler nye masseprotester mot Russlands ubestridte leder.

Opposisjonen håpet titusener allerede i kveld ville slutte seg til en demonstrasjon på Pusjkin-plassen i Moskva under parolen «Russland uten Putin».

- Jeg vil at han skal vite at det finnes folk i dette landet som ikke er enige med ham, sier Liza Britova.

- Jeg vil ikke gi opp forsøket på å gjøre inntrykk på myndighetene og få dem til å høre på meg. Mange sier det ikke nytter å protestere, men vi er ikke enige. Vi ønsker en dialog mellom myndighetene og folket, sier den 20 år gamle språk- og litteraturstudenten til NTB.

- Jeg skal selvfølgelig være med. Jeg tror det kommer 10 000 -15 000 mennesker, men kanskje mange flere, sier bloggeren Rustem Adagamov.

Ikke redd Myndighetene har godkjent arrangementet, men allerede søndag var tusener av politifolk og soldater og kjøretøyer klare til å frakte vekk demonstranter i  byen. - Ikke siden 1993 har jeg sett noe slikt i sentrum av Moskva, sier Adagamov.

- Jeg er ikke redd. Det verste de kan gjøre, er å putte meg inn i en politibil og anholde meg der i noen timer, sier Britova.

- Det som kan skape problemer for oss, er om noen ønsker å gå mot Kreml, legger hun til.

« Erklærer krig»
Både protestlederen og superbloggeren Aleksej Navalnij og andre opposisjonelle lover nye masseprotester mot Putin fremover.

- Han tvinger oss til bristepunktet, sier Sergej Prakhomenko, som har bidratt til å organisere protester.

- Han erklærer krig mot oss. Resultatet er at aversjonen mot ham vokser, sier journalisten til Reuters.

Hvor store protestene blir, kommer an på omfanget av valgfusk, tror politisk kommentator Boris Falikov.

- Hvis det blir lagt fram beviser på at valget var fikset, tror jeg indignasjonen vil vokse. Det vil tilføre protestbevegelsen ny næring.

Krass kritikk
Putins valgkampsjef kaller søndagens valg det reneste i landets historie, og valgkommisjonen kunngjorde mandag at Putin fikk knapt 64 prosent av stemmene.

Men mange etablerte politikere, både fra den normalt Putin-lojale opposisjonen og fra mer kritiske partier utenfor nasjonalforsamlinga, kritiserer valget i harde ordelag. Kommunistpartiets leder Gennadij Ziuganov, som fikk vel 17 prosent av stemmene, sier valget var «illegitimt, uærlig og ikke åpent».

Også den liberale opposisjonslederen Vladimir Ryzjkov kaller valget som illegitimt. Han utelukker dessuten ikke at det omstridte valget til nasjonalforsamling før jul vil bli holdt på nytt neste år.

Uten leder
Spørsmålet etter valget er hvordan Putin vil forholde seg til den økende misnøyen blant millioner av russere. Hvem som skal lede den bredt sammensatte opposisjonsbevegelsen videre, er et annet viktig spørsmål.

Mange peker på Navalnij, men mange andre liker ham ikke på grunn av hans nasjonalistiske uttalelser og aggressive stil. Milliardæren Mikhail Prokhorov fikk nesten 8 prosent av stemmene i dette valget, men analytikere tror ikke han er mannen som kan utfordre Putin reelt.

Khodorkovskij
Samtidig ber avtroppende president Dmitrij Medvedev påtalemakten se på saken til den fengslede tidligere finansfyrsten Mikhail Khodorkovskij.

- Hvis Khodorkovskij løslates, kan han bli denne lederen. Eller kanskje Navalnij, sier Rustem Adagamov.

- Vi trenger en sterk leder. Dette er et land som følger én leder, det ligger i den russiske mentaliteten. Men dette kommer til å ta lang tid, flere år, mener bloggeren, som leses av 300 000 - 400 000 mennesker hver dag.

Liza Britova er ikke begeistret for Navalnij, men mener han har bredere appell enn andre opposisjonsledere.

- Opposisjonen må danne et parti og gjøre bevegelsen mer offisiell. Vi har seks år på oss til å håndtere dette og forberede vår kandidat, sier hun med øynene rettet mot neste presidentvalg i 2018.
(NTB)

VANT: Russlands statsminister Vladimir Putin er akkurat utnevnt som vinner av presidentvalget i Russland. Nå sier observatører at det var klare tegn til valgfusk. Foto: SCANPIX/REUTERS/Grigory Dukor
VANT: Russlands statsminister Vladimir Putin er akkurat utnevnt som vinner av presidentvalget i Russland. Nå sier observatører at det var klare tegn til valgfusk. Foto: SCANPIX/REUTERS/Grigory Dukor Vis mer