Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klare til å bombe gjennom vinteren

USA truer med å fortsette krigføringen mot Afghanistan, også under muslimenes hellige fastemåned ramadan. Det kan bli vanskelig å godta for viktige muslimske allierte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA gjør seg nå klar til å bombe Afghanistan gjennom vinteren, melder CNN.

- Vi er fullstendig klar over at ramadan nærmer seg, og skal vurdere dette nærmere når den tid kommer, om ikke Taliban da har utlevert Osama bin Laden og hans nærmeste, sa en talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet i Washington tirsdag.

Ifølge Richard Boucher er det helt og holdent opp til Taliban-ledelsen å få slutt på angrepene før ramadan begynner 17. november.

Uttalelsen var i tråd med signaler utenriksminister Colin Powell tidligere har gitt, om at de amerikanske angrepene kan komme til å fortsette under ramadan.

- Vi må ha respekt for denne svært, svært viktige religiøse perioden, men på samme tid må vi sikre at vi fortsetter vår kampanje, sa Powell mandag.

Sivile tap vokser

Siden de USA-ledede angrepene mot Afghanistan startet 7. oktober, har mange sivile liv gått tapt. Det er på grunn av manglende kilder umulig å fastslå et eksakt antall, men det er hevet over enhver tvil at sivile afghanere har blitt rammet.

I morgentimene i dag ble det meldt om nye amerikanske bombetokter mot Kabul-området, ifølge innbyggere i byen trolig rettet mot Taliban-stillinger nord for byen.

Dette er fjerde dag på rad at regionen er under angrep.

I går skal 93 mennesker ha mistet livet i bombeangrep. 19 av dem skal ha vært medlemmer av én familie, melder NRKs korrespondent Odd Karsten Tveit.

I dag kom de første ubekreftede meldinger om skadeomfanget etter nattas angrep.

Minst 20 afghanske flyktninger, blant dem ni barn, ble drept da traktortilhengeren de satt på ble truffet sør i Afghanistan. Det forteller overlevende som har krysset grensa til Pakistan. Også andre meldinger har kommet inn.

- Amerikansk bombing har drept 52 mennesker i en landsby nær den afghanske byen Kandahar, melder Afghan Islamic Press (AIP) i dag. AIP siterer ikke navngitte kilder.

Ifølge BBC og Reuters er ikke meldingen bekreftet fra annet hold.

Landsbyen, som ifølge Reuters heter Chakor Karix og ligger sørøst for Kandahar, ble bombet av fly ledet av amerikanske styrker i går. De fleste av de angivelig drepte skal være nomader.

Langvarig

En talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet, kontreadmiral John Stufflebeem, ga tirsdag også uttrykk for at angrepene trolig vil fortsette under ramadan.

- Dersom det var en perfekt verden skulle vi gjerne ha avsluttet dette før det dårlige været setter inn. Men vi tror ikke det er realistisk, sa Stufflebeem.

Vinteren setter trolig inn omtrent samtidig med ramadan i Afghanistan.

Selv om de amerikanske bombeflyene etter over to uker med angrep har ødelagt mesteparten av Afghanistans luftforsvar, flyplasser og bensinlagre, lar de ønskede resultatene ifølge Stufflebeem likevel vente på seg.

- Vi har angrepet bensinlagrene de er avhengige av for å kunne forsyne sine pansrede kjøretøy, men det faktum at disse fortsatt er i bevegelse forteller meg at dette kommer til å bli en svært langvarig og sein prosess, sa Stufflebeem.

Uro i Pakistan

Utsiktene til amerikanske bombetokter mot Afghanistan under ramadan, blir ikke godt mottatt blant USAs allierte i den muslimske verden.

Landets kanskje viktigste allierte i kampen mot bin Laden og hans beskyttere i Afghanistan, Pakistan, har for lengst markert sin utålmodighet.

President Pervez Musharraf har sagt rett ut at USA må avslutte angrepene innen ramadan begynner neste måned.

- Vi håper og ønsker at denne kampanjen er over før ramadan, sa Musharraf mandag.

Motstanden mot USAs krigføring stiger i takt med meldingene om sivile tap og økt flyktningstrøm i Pakistan, der Taliban har stor støtte, først og fremst i grenseområdene og blant islamske grupper.

I helgen ble et amerikansk kamphelikopter beskutt på pakistansk side av grensa, og tirsdag ble det meldt at opptil 35 pakistanske islamister var blitt drept under et av USAs bombetokter mot Kabul.

Advarer

Egypt har også advart USA mot å la krigen mot Afghanistan trekke i langdrag, og frykter at dette skal utløse kraftig uro i Midtøsten.

Israels kraftige angrep mot palestinskstyrte områder på Vestbredden de siste dagene har bidratt til å øke faren for oppblussing.

Verdens mest folkerike muslimske land, Indonesia, har også advart USA, og gjort det klart at amerikanske angrep mot Afghanistan under ramadan kan utløse en eksplosiv situasjon.

- For land med store muslimske befolkninger, som Malaysia, Indonesia, Pakistan, Saudi-Arabia og Bangladesh, vil en langvarig konflikt i Afghanistan ha en destabiliserende effekt, sa Indonesias utenriksminister Hassan Wirajuda onsdag.

Uttalelsen fra USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld, om at ramadan aldri har stanset muslimske land fra å krige mot hverandre, var heller ikke noe godt bidrag til å samle oppslutning i den muslimske verden til kampen mot terrorisme.

BOMBESJEKK: En amerikansk pilot tar en siste sjekk av bombene før har tar av i retning afghansk luftrom.
PÅ FLUKT: Afghanske flyktninger strømmer til den pakistanske grensa.
Hele Norges coronakart