ENSOM SVALE: Kirurg Erik Fosse (i midten) har i ti dager stått på for å behandle skadde på Shifa-sykehuset i Gaza by. Samtidig har han og kollega Mads Gilbert fungert som reportere fra krigsområdet, i mangel på journalister utenfra. Foto: ISMAIL ZAYDAH/REUTERS/SCANPIX
ENSOM SVALE: Kirurg Erik Fosse (i midten) har i ti dager stått på for å behandle skadde på Shifa-sykehuset i Gaza by. Samtidig har han og kollega Mads Gilbert fungert som reportere fra krigsområdet, i mangel på journalister utenfra. Foto: ISMAIL ZAYDAH/REUTERS/SCANPIXVis mer

Klare til å dra hjem i dag

- Tror Israel ser fram til å bli kvitt oss, sier Erik Fosse til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ASHKELON, ISRAEL/OSLO (Dagbladet.no): Det har hersket forvirring rundt hvorvidt de to norske legene i Gaza, Mads Gilbert og Erik Fosse, er rede til å reise hjem eller ikke, og i går kom det flere meldinger og kontrameldinger.

Men seint i går kveld bekrefter Erik Fosse overfor Dagbladet.no at de to, som har blitt verdenskjente for sine rapporter fra Gaza, er rede til å dra allerede i dag - om det fysisk lar seg gjøre.

Planlegger hjemreisen
Fosse, som leder den norske helseorganisasjonen Norwacs operasjon på Gaza, forteller at han og kirurgkollega Gilbert planlegger returen til Norge.

- Planen da vi dro, var å bli til mandag denne uka. Men vi følte ikke vi kunne dra, verken medisinsk eller i forhold til vitnerollen vi har hatt, sier krigskirurgen til Dagbladet.no.

Siden Israel har nektet journalister utenfra å reise inn på Gazastripen mens operasjon Cast Lead («støpt bly», red.anm.) pågår, er Fosse og Gilbert blitt sentrale i å levere førstehåndsrapporter fra krigsområdet, og har uttalt seg hyppig til så vel norske som utenlandske medier. Dermed har de delvis sabotert informasjonslokket israelske myndigheter ønsker å legge over offensiven.

- Nå tror jeg Israel ser fram til å bli kvitt oss, og det vil jo ikke være noe godt trekk for dem å skyte oss, sier Erik Fosse galgenhumoristisk.

Nå håper Fosse og Gilbert, som tok seg inn på Gazastripen nyttårsaften, å få inn to nye leger fra Norwac i løpet av dagen i dag. I tillegg er Norwac-koordinator og sykepleier Dagfinn Bjørklid på plass i Gaza.

Det er slett ikke sikkert at legene får reise ut, selv om de vil; for å kunne reise trygt ut trenger de israelske sikkerhetsgarantier - og Gilbert ga i går uttrykk for tvil om at de vil være på plass allerede i dag.

LIDELSER PÅ BEGGE SIDER: En israelsk mor og barna hennes kaster seg ned på bakken under et rakettangrep fra Hamas mot Kfar Aza rett ved grensa mot Gazastripen. Siden våpenhvilen med Israel tok slutt 19. desember, har Hamas skutt flere hundre raketter over grensa fra stillinger på Gazastripen. Foto: BAZ RATNER/REUTERS/SCANPIX
LIDELSER PÅ BEGGE SIDER: En israelsk mor og barna hennes kaster seg ned på bakken under et rakettangrep fra Hamas mot Kfar Aza rett ved grensa mot Gazastripen. Siden våpenhvilen med Israel tok slutt 19. desember, har Hamas skutt flere hundre raketter over grensa fra stillinger på Gazastripen. Foto: BAZ RATNER/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Pusterom
Fosse er ved godt mot etter ti dager i det krigsherjede og overbefolkede området.

— Etter den verste dagen på Gaza tirsdag, med 200 skader, hadde vi den beste dagen her på Shifa-sykehuset i dag [onsdag], sier Fosse, som sammen med kollega Gilbert har operert hundrevis av skadde palestinere i Gaza, med begrenset tilgang på ressurser og plass.

Gårsdagens korte våpenhvile ga de norske legene og resten av sykehusteamet et svært kjærkomment pusterom etter at det har gått i ett siden de ankom kriseområdet.

— De tre timene med våpenhvile var veldig bra for alle her på sykehuset. Folk torde å gå ut på gata i noen timer, men samtidig er det en jevn strøm av skadde som kommer inn. Folk har ligget ute i inntil tre dager og blir hentet først nå, sier Fosse, som leder Norwac-operasjonen.

Han legger ikke skjul på at det har vært noen tunge dager på Shifa-sykehuset.

— Så mye krigskirurgi er fryktelig tungt og krevende. Det har vært ganske voldsomt, sier han.

KORTVARIG VÅPENHVILE: Israel gjennomførte i går ettermiddag en tre timers våpenhvile for å gi humanitær hjelp en sjanse til å kunne nå fram til befolkningen på Gazastripen. Etter at de tre timene var ute, falt rakettene og bombene igjen. Her fra Rafah sør på Gaza. Foto: SAID KHATIB/AFP/SCANPIX
KORTVARIG VÅPENHVILE: Israel gjennomførte i går ettermiddag en tre timers våpenhvile for å gi humanitær hjelp en sjanse til å kunne nå fram til befolkningen på Gazastripen. Etter at de tre timene var ute, falt rakettene og bombene igjen. Her fra Rafah sør på Gaza. Foto: SAID KHATIB/AFP/SCANPIX Vis mer

Kvinner og barn
Siden Israel innledet operasjon Cast Lead tredje juledag, er over 700 drept og over 3100 såret, ifølge helsepersonell på Gaza. Svært mange av ofrene er kvinner og barn.

De humanitære forholdene i den nærmest hermetisk lukkede palestinske enklaven er blitt verre og verre i løpet av konflikten, med strøm- og kommunikasjonsbrudd, matmangel og for lite medisiner.

Flere internasjonale aktører har satt inn store ressurser på å få til en våpenhvile eller fredsavtale:

I går kveld hevdet egyptiske myndigheter at så vel Israel som Hamas og den palestinske selvstyremyndigheten møtes til samtaler i Kairo, men bekreftelse fra partene mangler. FNs sikkerhetsråd har så langt mislyktes i å vedta en resolusjon om våpenhvile.

Mange tror det er USA som sitter med nøkkelen til en løsning, i og med sitt nære forhold til Israel. Påtroppende president Barack Obama har foreløpig forholdt seg stort sett taus om konflikten, mens hans forgjenger George W. Bushs administrasjon i går krevde en umiddelbar og ubegrenset våpenhvile.

FANGET: Palestinske krigsfanger er stilt opp på rekke etter å ha blitt tatt etter trefninger på den nordlige delen av Gazastripen i går. Foto: DEN ISRAELSKE HÆREN/REUTERS/SCANPIX
FANGET: Palestinske krigsfanger er stilt opp på rekke etter å ha blitt tatt etter trefninger på den nordlige delen av Gazastripen i går. Foto: DEN ISRAELSKE HÆREN/REUTERS/SCANPIX Vis mer
KREVENDE OPPDRAG: Mads Gilbert behandler en ung gutt på Shifa-sykehuset, der de har måttet hanskes med enorm pågang og ressursmangel under den israelske offensiven. Foto: NORWAC/SCANPIX
KREVENDE OPPDRAG: Mads Gilbert behandler en ung gutt på Shifa-sykehuset, der de har måttet hanskes med enorm pågang og ressursmangel under den israelske offensiven. Foto: NORWAC/SCANPIX Vis mer