Klare til å dra hjem i dag

- Tror Israel ser fram til å bli kvitt oss, sier Erik Fosse til Dagbladet.no.

ENSOM SVALE: Kirurg Erik Fosse (i midten) har i ti dager stått på for å behandle skadde på Shifa-sykehuset i Gaza by. Samtidig har han og kollega Mads Gilbert fungert som reportere fra krigsområdet, i mangel på journalister utenfra. Foto: ISMAIL ZAYDAH/REUTERS/SCANPIX
ENSOM SVALE: Kirurg Erik Fosse (i midten) har i ti dager stått på for å behandle skadde på Shifa-sykehuset i Gaza by. Samtidig har han og kollega Mads Gilbert fungert som reportere fra krigsområdet, i mangel på journalister utenfra. Foto: ISMAIL ZAYDAH/REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ASHKELON, ISRAEL/OSLO (Dagbladet.no): Det har hersket forvirring rundt hvorvidt de to norske legene i Gaza, Mads Gilbert og Erik Fosse, er rede til å reise hjem eller ikke, og i går kom det flere meldinger og kontrameldinger.

Men seint i går kveld bekrefter Erik Fosse overfor Dagbladet.no at de to, som har blitt verdenskjente for sine rapporter fra Gaza, er rede til å dra allerede i dag - om det fysisk lar seg gjøre.

Planlegger hjemreisenFosse, som leder den norske helseorganisasjonen Norwacs operasjon på Gaza, forteller at han og kirurgkollega Gilbert planlegger returen til Norge.

- Planen da vi dro, var å bli til mandag denne uka. Men vi følte ikke vi kunne dra, verken medisinsk eller i forhold til vitnerollen vi har hatt, sier krigskirurgen til Dagbladet.no.

Siden Israel har nektet journalister utenfra å reise inn på Gazastripen mens operasjon Cast Lead («støpt bly», red.anm.) pågår, er Fosse og Gilbert blitt sentrale i å levere førstehåndsrapporter fra krigsområdet, og har uttalt seg hyppig til så vel norske som utenlandske medier. Dermed har de delvis sabotert informasjonslokket israelske myndigheter ønsker å legge over offensiven.- Nå tror jeg Israel ser fram til å bli kvitt oss, og det vil jo ikke være noe godt trekk for dem å skyte oss, sier Erik Fosse galgenhumoristisk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.