Klare til å kaste ut ekstremister

Britiske myndigheter kunngjorde onsdag kriteriene som skal til før ekstremister som oppfordrer til terror kan kastes ut. Innen få dager blir de første ekstremistene sendt ut av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har en rekke navn som vi nå vurderer. I noen tilfeller vil vi gå til aksjon svært raskt, innen noen få dager, sier innenriksminister Charles Clarke.

Personer som oppfordrer til terror, rettferdiggjør terror, forsøker å provosere fram terroraksjoner eller forbrytelser eller som oppfordrer til hat mellom samfunnsgrupper kan kastes ut av Storbritannia, fastslo Clarke. Dette omfatter å skrive materiale som faller inn under dette, publisere slik materiale eller lage nettsteder som trykker slikt.

– Dette gjør vi for å møte en reell og betydelig terrortrussel, sier han. Han understreket at målet ikke er å kneble ytringsfriheten.

Men menneskerettighetsorganisasjoner med Amnesty International i spissen fordømmer de britiske myndighetenes svar på terrorbombene som krevde 52 liv i London den 7. juli.

– Vagheten og bredden i hvordan «uakseptabel oppførsel» og terrorisme defineres kan underminere menneskerettighetene i Storbritannia, sier Amnestys nestleder for Europa og Sentral-Asia-progammet Halya Gowan.

Flere organisasjoner frykter at personer som blir deportert fra Storbritannia vil bli torturert når de kommer til hjemlandet.

(ANB-AP)